Brânză de casă (asemănătoare cu telemeaua)!

Dacă vă place brânza de casă, încercați această rețetă! Suntem siguri că o să vă placă!

INGREDIENTE:

-2 litri de lapte 2.5% (cu termen de păstrare de maxim 10 zile!!!);

-150 g de smântână fermentată 15%;

-900 g de lapte bătut 4% (sau chefir/matsoni);

-25 g de sare.

Din aceste ingrediente veți obține 500 g de brânză și aproximativ 2.5 litri de zer.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele într-o cratiță încăpătoare. Puneți-l pe foc.

2.Adăugați sarea și amestecați foarte bine.

3.Când laptele va ajunge până aproape de punctul de fierbere (vor apărea o spumă ușoară și multe bule mici pe suprafața lui), reduceți focul până la minim și adăugați laptele bătut și smântâna fermentată. Amestecați foarte bine.

4.Amestecând periodic, continuați să încălziți compoziția lactată. Veți observa cum treptat brânza se separă de zerul galben-verzui. La scurt timp după aceasta compoziția va da în clocot. Din acest moment lăsați-o să fiarbă pe parcursul a 3-4 minute, pe foc mic.

5.Apoi opriți focul și lăsați-o să se „odihnească” timp de 10 minute.

6.Între timp pregătiți vasul, în care veți scurge și veți modela brânza: noi am folosit o strecurătoare rotundă, pe care am pus-o într-o crăticioară și am acoperit-o cu un prosop de bumbac (de bucătărie). Puteți să înlocuiți prosopul cu tifon împăturit în 3-4 straturi.

7.Transferați toată compoziția din cratiță în strecurătoarea pregătită: astfel veți separa brânza de zer. După aceasta turnați zerul într-un vas separat.

8.Presați puțin brânza din prosop/tifon cu lingura de lemn, după care acoperiți-o cu marginile prosopului/tifonului. Așezați o farfurioară pe ea și o greutate (de obicei, noi folosim un borcan cu apă).

9.După răcire dați toată „construcția” la frigider pentru minim 2.5 ore. În acest timp se va scurge tot zerul din brânză și ea va deveni mai compactă.

10.Scoateți brânza din prosop/tifon și puneți-o pe o farfurie. Acoperiți-o cu prosopul/tifonul, în care ați lăsat-o să se scurgă. Dați-o la frigider pentru minim 12 ore (preferabil, 24 ore), ca să se matureze. Dacă prosopul/tifonul se usucă, umeziți-l puțin cu apă.

11.Serviți brânza de casă. Ea are o consistență dură și elastică (doar marginile subțiri pot să se fărâmițeze puțin). Gustul ei este minunat: fin, acidulat și moderat de sărat.

Bineînțeles, gustul brânzei este influențat de conținutul de grăsime și calitatea ingredientelor utilizate. De asemenea, trebuie să știți că cu cât produsele lactate vor conține mai multe grăsimi, cu atât mai multă brânză veți obține.

12.Păstrați brânza într-un recipient de sticlă, dotat cu capac, acoperindu-o cu saramură. Fiind ținută în saramură, brânza capătă un gust încă mai sărat.

Ca să pregătiți saramura, dizolvați sarea neiodată în apă fiartă și răcită. Înainte de a o turna peste brânză, dați-o la frigider și răciți-o foarte bine.

Concentrația optimă a soluției saline poate fi determinată astfel: când se pune un ou crud în ea, el plutește la suprafața ei, fiind vizibil un cerculeț de circa 2.5 cm din coaja lui (neacoperit cu lichid).

Trebuie să menționăm și faptul că majoritatea proteinelor și lipidelor din produsele lactate ajung în brânză, iar glucidele — rămân în zer. Zerul are multe întrebuințări în gastronomie: doar nu uitați că cel rezultat din această rețetă are gust sărat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!