Butașii verzi — cea mai simplă metodă de înmulțire a tufelor fructifere!

Înainte de a începe pregătirea butașilor verzi, este important să luați în considerație următoarele aspecte:

-perioada de pregătire a butașilor: pentru majoritatea plantelor — sfârșitul lunii mai-iunie;

-locul de înrădăcinare: sera sau interiorul unei locuințe;

-temperatura optimă: ziua — +25°С, noaptea — minim +16°С;

-umiditatea: minim 90%.

Iar acum vă vom prezenta răspunsurile la întrebările importante despre înmulțirea prin butași verzi.

CARE LĂSTARI POT FI FOLOSIȚI ÎN CALITATE DE BUTAȘI?

Cei mai potriviți pentru înmulțirea văratică sunt lăstarii tineri (cu vârsta de 1 an) — ușor lignificați, dar încă verzi. Ei trebuie să fie elastici și să nu se rupă, când sunt îndoiți.

CUM SE TAIE CORECT BUTAȘII PENTRU ÎNRĂDĂCINARE DINTR-UN LĂSTAR?

Lăstarii trebuie să aibă lungimea de 10-15 cm și să prezinte 4-5 muguri bine dezvoltați. Tăietura inferioară trebuie realizată oblic, cu 5 mm mai jos de mugurul inferior, iar cea superioară — drept, cu 2-3 cm mai sus de mugurul superior.

Prin butași verzi se înmulțesc cu ușurință coacăzii negru și roșu, aronia, cătina, caprifoiul, lămâița, zmeurul, murul și amelanchierul (pomul-stafidă).

CE SUBSTRAT ESTE POTRIVIT PENTRU PLANTARE?

Butașii verzi se înrădăcinează cel mai bine în solul ușor și afânat. Amestecul de nisip și compost (1:1) se potrivește excelent. Iar substratul potrivit pentru afin este amestecul de nisip și turbă (1:1). Dacă doriți, puteți să folosiți nisip, vermiculit expandat și turbă (în proporții egale).

CUM ARE LOC PLANTAREA?

Înainte de plantarea pentru înrădăcinare îndepărtați frunzele inferioare de pe butași, lăsând doar 2 frunze superioare. Scurtați până la jumătate frunzulițele rămase, ca să reduceți evaporarea umidității până la minim. Ca să stimulați dezvoltarea rădăcinilor, tratați partea inferioară a butașului cu un stimulator de creștere.

CÂND PUIEȚII VOR FI PREGĂTIȚI PENTRU TRANSPLANTARE?

Toamna puieții crescuți pot fi transplantați în recipiente separate și lăsați să mai crească sau pot fi plantați în sol, la locul lor permanent.

SFATURI UTILE

1. Cele mai bune condiții pentru înrădăcinarea butașilor verzi se găsesc în seră. Dacă nu aveți seră, acoperiți butașii plantați cu peliculă, borcane de sticlă sau sticle tăiate de plastic.

2.La început umbriți neapărat butașii, apărându-i de soarele arzător.

3.Pe parcursul primelor 3 săptămâni stropiți butașii cu apă caldă, de câteva ori pe zi și aerisiți-i cu regularitate, îndepărtându-le învelișul pentru puțin timp.

4.Când butașii se vor înrădăcina (vor apărea lăstari noi), începeți să îndepărtați treptat învelișul, crescând gradat și zilnic aflarea lor în aer liber.

5.Ca să le stimulați creșterea și dezvoltarea, fertilizați puieții crescuți cu orice îngrășământ lichid cu conținut minim de azot (de exemplu, BlackJack — 100 ml la 10 litri de apă).

Spor la grădinărit!