Căciulă călduroasă pentru iarnă cu ornament de zambilă! Foarte frumoasă și simplu de tricotat!

Astăzi vă vom demonstra procesul de lucru asupra unei căciuli foarte frumoase și călduroase pentru iarnă, tricotată cu două andrele pentru circumferința de 59 cm.

AVEȚI NEVOIE DE:

– fir de tricotat (Super Soft, Lana Gatto 50 g/125 m);

*Noi vom lucra în fir dublu.

– andrele circulare cu nr. 4 și 5;

– 1 andrea suplimentară;

– 1 marcator;

– ac cu ureche mare;

– foarfecă.

*Indicatorii *_* cuprind pașii, care trebuie repetați până la sfârșitul rândului.

PAȘI DE URMAT:

1. Din motiv că numărul total de ochiuri trebuie să poată fi împărțit la 10, noi vom monta 100 de ochiuri pe ambele andrele cu nr. 4, prin metoda clasică + 1 ochi pentru a încheia cercul. Încheiați cercul: scoateți primul ochi de pe andreaua stângă pe cea dreaptă. Treceți peste el ultimul ochi care era pe andreaua dreaptă și trageți firele. Apoi întoarceți ochiul scos pe andreaua stângă și trageți firele din nou. Plasați marcatorul pe andreaua dreaptă și începeți să tricotați elasticul.

2. *1 ochi pe față, 1 ochi pe dos*.

3. *1 ochi pe față, 1 ochi pe dos, prin spatele peretelui drept*.

4. Continuați să tricotați o bandă elastică, repetând rândul precedent, până când aceasta va măsura 15,5 cm. În final, înlocuiți andreaua nr. 5.

În continuare, vom începe tricotarea ornamentului, raportul căruia constă din 10 ochiuri și 4 rânduri, care se repetă până la obținerea înălțimii dorite.

Rândul nr. 1: *2 ochiuri pe față, luați 1 jeteu pe andrea și scoateți firul pe față prin următorul ochi, apoi mai luați 1 jeteu și mai scoateți firul încă o dată prin același ochi. Astfel, dintr-un singur ochi, am obținut 3 bucle. În continuare, 1 ochi pe față, și iarăși 3 bucle din următorul ochi, 2 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos*.

Rândul nr. 2: *2 ochiuri pe față, scoateți următoarele 7 ochiuri pe andreaua dreaptă, fără să le lucrați, 2 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos*.

Rândul nr. 3: *Scoateți primele 2 ochiuri pe andreaua suplimentară și lăsați-le în spatele lucrului. În continuare, tricotați 3 ochiuri împreună pe față (prin spatele peretelui drept). Apoi întoarceți ochiurile scoase pe andreaua suplimentară înapoi pe andreaua stângă și lucrați-le pe față. Urmează 1 ochi pe față, 3 ochiuri scoase pe andreaua suplimentară în fața lucrului, 2 ochiuri pe față. Întoarceți ochiurile scoase înapoi și lucrați-le pe toate 3 împreună pe față (prin spatele peretelui drept). 3 ochiuri pe dos*.

Rândul nr. 4: *3 ochiuri pe față, 1 ochi scos (firul rămâne în spatele lucrului), 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos*.

5. În continuare, repetați rândurile 1-4, până când veți obține o înălțime de 14,5 cm a ornamentului sau de 29,5 cm a căciulii.

Rândul nr. 1: De aici înainte, vom începe scăderea ochiurilor. Pentru aceasta, *tricotați următorul ochi pe dos și acel pe față împreună pe față, 1 ochi pe față, 7 ochiuri scoase pe andreaua dreaptă, 1 ochi pe față, următorul ochi pe față întoarceți-l și tricotați-l pe față împreună cu următorul, 1 ochi pe dos, următorul ochi pe dos întoarceți-l și tricotați-l pe față*.

Rândul nr. 2: *Scoateți primele 2 ochiuri pe andreaua suplimentară și lăsați-le în spatele lucrului. În continuare, tricotați 3 ochiuri împreună pe față (prin spatele peretelui drept). Apoi întoarceți ochiurile scoase pe andreaua suplimentară înapoi pe andreaua stângă și lucrați-le pe față. Urmează 1 ochi pe față, 3 ochiuri scoase pe andreaua suplimentară în fața lucrului, 2 ochiuri lucrate împreună pe față. Întoarceți ochiurile scoase înapoi și lucrați-le pe toate 3 împreună pe față (prin spatele peretelui drept). 1 ochi pe dos*.

Rândul nr. 3: *2 ochiuri lucrate împreună pe față, 1 ochi scos (firul rămâne în spatele lucrului), 2 ochiuri lucrate împreună pe față, 1 ochi pe dos*.

Rândul nr. 4: *2 ochiuri lucrate împreună pe față, 1 ochi scos, 1 ochi pe față, trageți ochiul scos peste el*.

*După finalizarea celui de-al patrulea rând de scăderi de ochiuri, noi am rămas cu 20 de ochiuri pe andrea.

6. În continuare, tăiați firul și introduceți-l în urechea unui ac mare. Treceți firul prin toate ochiurile rămase pe andrea, strângeți-le și legați-le pe toate împreună. Ascundeți capătul firului în interiorul căciulii.

7. Căciula este gata! O puteți decora cu un pompon și purta cu multă plăcere!

Spor la treabă!