Cactușii-orhidee (Epiphyllum) — crăciunița cactus, cum să îngrijiți corect pentru a avea parte de o înflorire superbă!

Datorită florilor lor mari și aspectuoase, aceste plante mai sunt numite „cactușii-orhidee”. Ele înfloresc pentru prima dată după ce împlinesc vârsta de 3 ani. Florile lor sunt destul de mari: pot atinge până la 30 cm în lungime și până la 15 cm în diametru. Florile au formă de pâlnie lunguiață. Există specii de Epiphyllum, ale căror flori au o mireasmă destul de plăcută.

În prezent se cunosc peste 10.000 specii de Epiphyllum. Acest fapt se datorează floricultorilor.

SPECIILE PRINCIPALE

EPIPHYLLUM ACKERMANNII

Este o plantă-hibrid cu flori colorate într-o nuanță satinată și intensă de roșu. Acest cactus este cel mai pretențios reprezentant al acestui gen.

EPIPHYLLUM OXYPETALUM

Această specie este naturală. Lăstarii acestei plante cresc până la 200 cm în lungime și 12 cm în lățime. Deschiderea florilor parfumate și albe ca zăpada se produce în timpul nopții.

ÎNGRIJIREA EPIPHYLLUM ÎN CONDIȚII CASNICE

LUMINOZITATEA

Epiphyllum adoră lumina. Așezați-le într-un loc bine iluminat, dar protejat de influența directă a razelor solare (în caz contrar, pe lăstari pot să apară arsuri).

REGIMUL DE TEMPERATURĂ

Sunt rezistente la arșiță. În timpul iernii se recomandă temperaturile moderate — 15-20°C. Este necesar să luați în considerație faptul că temperatura din încăperea, în care se află Epiphyllum, nu trebuie să fie mai mică de 10°C: în aceste condiții el poate să moară.

IRIGAREA

Irigarea trebuie să fie moderată. Este obligatoriu să vărsați apa adunată în farfurioară. În timpul iernii udarea se realizează doar după uscarea completă a substratului.

UMIDITATEA AERULUI

Pentru ca plantele din acest gen să crească și să se dezvolte normal, este necesar un grad înalt de umiditate a aerului. Se recomandă realizarea sistematică a stropirii lăstarilor și, de asemenea, spălarea lor (în acest scop se folosește un jet de apă la temperatura camerei).

CARACTERISTICILE TRANSPLANTĂRII

Epiphyllum trebuie transplantat o dată pe an, realizându-se și tunderea sistematică. Se taie lăstarii, care prezintă leziuni, care sunt neaspectuoși sau bătrâni și, de asemenea, cei care nu formează boboci.

METODELE DE ÎNMULȚIRE

Înmulțirea poate fi realizată prin butași-lăstari. Această procedură se face în timpul primăverii și toamnei. În acest scop se taie lăstarii laterali, cărora li se ascute capătul — puțin mai sus de partea îngustă a tulpinii (sub formă de pană). Butașul se așează în poziție verticală și se lasă în aer liber pe parcursul a 5-6 zile, ca să se usuce. Ca să pregătiți butașii, trebuie să alegeți lăstarii cu vârsta mai mare de 1 an. Lăstarii bătrâni, lignificați nu sunt potriviți. Formarea rădăcinilor este foarte rapidă. Pentru înrădăcinare se folosește apa sau un substrat umed.

DIFICULTĂȚILE POSIBILE

1. Cactusul adult nu înflorește — este supus unor îngrijiri necorespunzătoare. Transplantați-l și fertilizați-l sistematic.

2. Planta „aruncă” bobocii — s-au schimbat brusc condițiile, în care este cultivat Epiphyllum. Trebuie să așteptați până se va adapta.

Spor la grădinărit!