Căpșuni confiate. Un deliciu foarte apetisant!

Deși necesită un timp lung de preparare, căpșunile confiate merită tot efortul depus. Ele seamănă cu niște jeleuri. Dacă nu sunt uscate complet, își mențin luciul și arată nemaipomenit. O metodă interesantă de conservare a acestor fructe gustoase și aromate!

INGREDIENTE:

-1 kg de căpșuni;

-800-900 g de zahăr (în funcție de dulceața căpșunilor);

-200 ml de apă;

-un praf de sare de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Alegeți căpșuni coapte, proaspete (cu cât a trecut mai puțin timp de la culegerea lor, cu atât mai bine, deoarece ele nu reușesc să se deshidrateze), dar destul de ferme și fără semne de alterare. Spălați-le și puneți-le pe o strecurătoare. Lăsați-le să se usuce, după care îndepărtați-le codițele (dacă veți îndepărta codițele înainte de spălare, căpșunile se vor îmbiba cu apă și se vor transforma ulterior în terci). Noi am lăsat câteva căpșuni cu codițe, ca să vedem cum vor arăta după confiere.

2.Puneți zahărul și apa într-un vas larg (noi am folosit un lighean emailat). Încălziți-le până când zahărul se va dizolva complet și siropul rezultat va începe să clocotească. Adăugați sarea de lămâie.

3.Adăugați căpșunile. Amestecați cu grijă, folosind spatula, ca să acoperiți toate căpșunile cu sirop. Fierbeți-le timp de 2-3 minute din momentul clocotirii siropului. Apoi luați-le de pe foc și lăsați-le să se răcească complet.

4.Strecurați siropul, separându-l de căpșuni. Aduceți-l până la punctul de fierbere, după care turnați-l înapoi peste fructe. Puneți fructele în sirop pe foc moderat și încălziți-le până când siropul va începe să clocotească. Luați-le de pe foc și lăsați-le să se răcească până la temperatura camerei.

5.Strecurați siropul încă o dată. Fierbeți-l până când va căpăta consistența dulceții. Ca să verificați dacă este gata, răspândiți o lingură din el pe o farfurie și lăsați-l să se răcească puțin. Apoi trasați un șanț prin mijlocul lui: dacă marginile acestuia rămân drepte, fără să se apropie, înseamnă că siropul este gata.

Este foarte important să fierbeți suficient siropul. Altfel fructele confiate își vor pierde repede culoarea intensă și aspectul apetisant.

6.Turnați siropul fierbinte peste căpșuni. Fierbeți-le timp de 1 minut din momentul clocotirii. Luați-le de pe foc și lăsați-le să se răcească complet.

7.Scoateți căpșunile din sirop și răspândiți-le pe tăvi. Lăsați-le să se usuce pe pervaz sau la balcon, întorcându-le de pe o parte pe alta de câteva ori pe zi. Noi le-am uscat pe parcursul a 4 zile, deoarece ne plac fructele confiate lucioase. Dar puteți să le uscați și până la apariția pudrei albicioase pe suprafața lor.

Dacă doriți, puteți să le uscați în cuptorul preîncălzit până la 35-40°C‌ sau în deshidrator. Dar în acest caz trebuie să le scoateți periodic din cuptor sau deshidrator și să le lăsați să se răcească, ca să nu le uscați prea tare. 

8.Dacă doriți ca fructele confiate să-și mențină luciul, trebuie să le păstrați în congelator: în straturi separate prin hârtie de copt. Dacă planificați să le păstrați o perioadă scurtă de timp, puteți să le țineți în frigider. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!