Castraveți conservați în saramură (fără oțet și apă fierbinte)!

Castraveții conservați după această rețetă sunt la fel de gustoși ca cei murați în butoi! Se păstrează excelent la temperatura camerei!

Este o metodă extrem de simplă de murare a castraveților, care nu presupune folosirea saramurii fierbinți și opărirea repetată a castraveților (metoda rece)!

INGREDIENTE:

-castraveți;

-ardei iuți;

-usturoi;

-fire de mărar cu umbele;

-frunze de țelină;

-tarhon proaspăt;

-frunze de hrean;

-rădăcină de hrean (opțional);

-1 kg de sare la 10 litri de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Străduiți-vă să alegeți castraveți calitativi pentru murare: de dimensiuni medii, tari și fără goluri în interior. Spălați-i și acoperiți-i cu apă rece. Lăsați-i să se hidrateze pe parcursul a 3-4 ore.

2.Spălați toate verdețurile: firele de mărar, țelina verde, frunzele de hrean și tarhonul. Ca să fie mai confortabil să le adăugați în borcane, tăiați-le în bucățele.

3.Tăiați ardeii iuți în rondele, iar usturoiul — în feliuțe.

4.Spălați foarte bine borcanele și capacele.

5.Combinați în prealabil sarea și apa rece. Amestecați periodic saramura obținută, pentru ca sarea să se dizolve complet.

6.Puneți câte o cantitate mică din ingredientele pregătite în fiecare borcan. Ajustați-le după gustul dumneavoastră!

7.Apoi adăugați castraveții: inițial aranjați-i pe cei mai mari în poziție verticală, iar apoi puneți-i pe cei mai mici în poziție orizontală, după cum vor încăpea.

8.Puteți să mai adăugați verdeață și usturoi deasupra castraveților, în funcție de spațiul liber rămas.

9.Umpleți borcanele cu saramura pregătită, astfel încât să acoperiți complet castraveții.

10.Acoperiți borcanele cu capace temporare (de exemplu, de plastic) și puneți-le într-un loc întunecos, ferit de razele directe ale soarelui. Cel mai bine ar fi să le puneți pe niște tăvi sau să așterneți o cârpă groasă sub ele, deoarece în timpul fermentării pot exista scurgeri de lichid din borcane!

11.Lăsați castraveții să fermenteze și să se mureze pe parcursul a 3-4 zile. Drept rezultat, saramura din borcane va deveni tulbure.

12.Apoi scurgeți toată saramura din fiecare borcan și spălați foarte bine castraveții și celelalte ingrediente din el, ca să îndepărtați tot sedimentul alb, format în timpul fermentării. În acest scop umpleți-l în mod repetat cu apă rece, agitați-l puțin și scurgeți lichidul din el.

P.S. În timpul murării castraveții își reduc puțin volumul și, drept rezultat, borcanele prezintă loc liber. Ca să le umpleți complet, spălați castraveții dintr-un borcan și adăugați-i în celelalte.

13.După aceasta umpleți complet borcanul cu apă rece, astfel încât nivelul acesteia să corespundă cu marginea lui superioară. Ciocăniți ușor pe pereții lui, ca să iasă toate bulele de aer dintre castraveți.

14.Închideți-l ermetic cu un capac curat.

15.Procedați similar cu toate borcanele cu castraveți murați. Țineți-le în bucătărie pe parcursul a aproximativ 5 zile. Dacă veți observa că a reînceput procesul de fermentare și capacul borcanului s-a umflat, pur și simplu deschideți-l, completați-i conținutul cu apă rece (ca să fie umplut complet) și închideți-l ermetic cu un capac nou.

16.Peste 5 zile puneți borcanele cu castraveți murați la locul de păstrare.

Secretul metodei reci de murare constă în prepararea unei saramuri foarte concentrate. De aceea, inițial castraveții se sărează prea tare. După ce sunt spălați și puși în apă simplă, ei eliberează sarea excesivă din interiorul lor în apa din borcane. Drept rezultat, și castraveții murați sunt optim de sărați, și saramura este delicioasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!