Castraveți murați (ca cei din butoi)!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 3 litri:

-castraveți — câți vor încăpea în borcan (aproximativ 1500 g);

-2 fire de mărar cu umbele;

-20-30 cm de frunză de hrean;

-5-6 frunze de vișin;

-6 căței de usturoi;

-10 boabe de ienibahar;

-30 boabe de piper negru;

-ardei iute — după gust (opțional).

Pentru saramură: 1 kg de sare neiodată la 10 litri de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine borcanele și capacele. Noi am folosit un borcan de 3 litri și 2 borcane de 1.5 litri.

2.Spălați castraveții (străduiți-vă să alegeți castraveți tari, fără semne de alterare). Acoperiți-i cu apă rece și lăsați-i să se înmoaie pe parcursul a 3 ore.

3.Tăiați firele de mărar și frunzele de hrean în bucăți, ca să încapă mai ușor în borcane. Curățați usturoiul și tăiați ardeiul iute în bucățele.

4.Pregătiți saramura: dizolvați complet sarea în apa rece (noi am preparat saramura din 300 g de sare neiodată și 3 litri de apă).

5.Puneți jumătate din următoarele ingrediente pe fundul borcanului: ardei iute, usturoi tăiat în feliuțe groase, mărar și frunze de hrean. De asemenea, adăugați toate frunzele de vișin.

6.Așezați compact castraveții în borcan: inițial în poziție verticală, iar apoi după cum vor încăpea.

7.La sfârșit adăugați usturoiul tăiat în feliuțe groase, ardeiul iute, frunzele de hrean și mărarul, care v-au rămas.

8.Adăugați boabele de ienibahar și piper negru în borcanele cu castraveți.

9.Umpleți borcanele cu saramură, astfel încât să acoperiți complet castraveții din ele.

10.Acoperiți incomplet borcanele cu capace și așezați-le pe un suport relativ adânc, deoarece în timpul fermentării s-ar putea să existe scurgeri de lichid din ele. Lăsați castraveții să se mureze pe parcursul a 5 zile într-un loc umbros și relativ cald.

11.Scurgeți saramura din borcane și spălați foarte bine castraveții, umplând de 2-3 ori borcanele cu apă rece de la robinet și agitându-le bine conținutul. Trebuie să îndepărtați toată spuma și tot sedimentul alb de pe fundul lor.

12.Apoi umpleți complet borcanul cu apă rece, astfel încât aceasta să înceapă să se scurgă din el și, fără să-l mutați din loc, închideți-l ermetic cu un capac curat.

13.Puneți borcanele cu castraveții murați la locul de păstrare. Dacă în primele zile de păstrare procesul de fermentare va fi reluat și, drept rezultat, capacele se vor umfla, pur și simplu schimbați-le, fără să puneți castraveții în altă saramură.

Inițial castraveții sunt foarte sărați, dar ulterior ei eliberează sarea în apa din borcane și devin moderat de sărați, potriviți pentru consum.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!