Castraveții din sac — 1000 castraveți recoltați de pe 1 m²!

Vrem să vă povestim despre un mod original de cultivare a castraveților. Cu mai mult timp în urmă am citit despre el într-o carte despre grădinărit, iar anul trecut am hotărât să-l testăm.

1.Aveți nevoie de saci din polietilenă groasă și densă, cu volumul de aproximativ 70 litri. Puneți în ei un strat de pământ, un strat de băligar etc.

2.-Înfigeți un par de lemn, cu înălțimea de aproximativ 2 metri, în mijlocul sacului umplut cu substrat.

-Bateți un cui la capătul superior al parului și legați ațe de el: pe acestea se vor întinde tufele de castraveți.

-De asemenea, trebuie să introduceți 3 tuburi de plastic în substratul din sac: ele trebuie să fie acoperite cu orificii mici pe toată lungimea lor (noi am folosit niște arcuri vechi de la seră — le-am tăiat în tuburi cu lungimea de un metru și le-am sfredelit în multe locuri, sub formă de tablă de șah). Aceste tuburi sunt necesare pentru irigare.

3.Urmează pasul cel mai interesant: plantarea castraveților.

-Sădiți 3 castraveți între tuburile de irigare, iar pe ceilalți — în tăieturile laterale din sac, sub formă de tablă de șah.

-Realizați fiecare tăietură sub formă de triunghi, după care îndoiți porțiunea de sac, obținând astfel un „buzunăraș” — plantați castravetele în poziție verticală (noi am plantat câte 12-15 castraveți în fiecare sac).

4.Realizați irigarea prin tuburile de plastic. Noi introduceam furtunul direct în ele și udam astfel plantele. Această metodă este foarte reușită, deoarece ea asigură umezirea rădăcinilor și evitarea riscului de pârjolire a frunzelor.

Sacul trebuie să stea vertical. Cel mai bine ar fi să săpați o adâncitură și să așezați sacul în ea. În ceea ce privește frecvența irigării castraveților, orientați-vă după timp: dacă este foarte cald, udați-i în fiecare zi. Iar dacă vremea este mai răcoroasă, puteți să le umeziți substratul o dată la 1-2 zile.

Folosiți saci mai groși, ca să evitați deteriorarea lor sub influența căldurii solare. Folosind această metodă, puteți să cultivați dovleceii, pepenii verzi, pepenii galbeni. Iar ca să creșteți dovlecii, construiți o căsuță (60 x 70 cm) pentru ei, cu tavan dublu din plasă: plantele se vor extinde și vor rodi pe plasă.

Înfigeți țăruși înalți (ca cei de cort) în jurul sacului. Folosiți bălegar putrezit. Noi am folosit saci cu înălțimea de un metru și am reușit să plantăm câte 5 straturi de castraveți în fiecare dintre ei.

-Dacă vreți să folosiți răsaduri, plantați câte 1-2 semințe în vas: astfel va trebui doar să le scuturați și să la introduceți deodată în substrat.

-Poziționați sacul. Apoi puneți frunze și iarbă uscată în el, acoperindu-le cu puțin bălegar sau presărându-le cu uree, ca să înceapă reacția de descompunere.

-Adăugați pământ și înfigeți tuburile de irigare în el (dacă nu aveți tuburi lungi, folosiți sticle de plastic, cu volumul de 2.5 litri, găurindu-le în prealabil și așezându-le cu gâtul în sus).

-Plantați castraveții în tăieturile laterale, scoțându-i cu grijă la suprafață. Desfășurați în continuare sacul și adăugați noi straturi în el, respectând ordinea descrisă mai sus. Numărul tuburilor de irigare trebuie să coincidă cu numărul de straturi.

-Umpleți sticlele cu apă și închideți-le cu capace — apa se va scurge lent din ele. Mulciți stratul superior și odihniți-vă.

Respectând aceleași reguli, puteți să plantați și brumărele, și petunii în sacii respectivi. Acestea nu trebuie legate — aspectul respectiv se referă doar la castraveți. Veți putea amenaja parcele rotunde cu flori în orice loc.

Când castraveții vor avea câte 5-6 frunzulițe, trebuie să-i legați de ațele atârnate anterior de parul înfipt în mijlocul sacului. Fixați ațele de țărușii din jurul sacului. Fiecare castravete trebuie să aibă câte o ață.

Dacă veți folosi această metodă de plantare, sădiți castraveți de diferite soiuri. Astfel veți putea strânge recolta din iunie până în octombrie, deoarece rădăcinile plantelor sunt protejate de înghețuri.

Spor la grădinărit!