Câteva metode de conservare a mentei pentru iarnă!

Menta este iarba aromată, cu conținut mare de mentol, pe care o adoră mulți oameni. Ea este utilizată în multe domenii din viața noastră. Dar, din păcate, menta proaspătă este disponibilă doar vara.

De aceea, acum este momentul potrivit pentru discutarea celor mai populare metode de conservare, care ne permit savurarea gustului ei în timpul iernii.

Trebuie să menționăm că menta este cea mai folositoare la mijlocul verii, deoarece anume în această perioadă concentrația de uleiuri esențiale din frunzele și tulpinile ei este maximă.

După aceasta creșterea plantei devine mai lentă, deoarece ea își îndreaptă toate resursele spre formarea inflorescențelor: menta înflorită conține mai puțini compuși folositori. De aceea, perioada optimă de culegere a mentei este înainte de începerea înfloririi ei.

CULEGEREA MENTEI

Când veți decide să culegeți menta, cel mai bine ar fi să o tăiați cu foarfecele sau cuțitul, deoarece în timpul ruperii planta poate fi lezată.

De asemenea, străduiți-vă să tăiați doar 2/3 din tulpini, pentru că astfel planta poate să-și continue dezvoltarea și să ofere încă o recoltă până la începutul toamnei.

METODE DE PĂSTRARE ȘI CONSERVARE

1.Dacă trebuie să păstrați menta proaspătă pe parcursul unei perioade scurte, atunci puteți să-i scufundați tulpinile în apă rece. Astfel ea se va menține proaspătă timp de câteva zile. Dar dacă veți schimba apa din vas în fiecare zi, acest interval se va lungi.

2.Dacă planificați să o păstrați o perioadă mai îndelungă, spălați-o și uscați-o foarte bine (dacă este umedă, începe să mucegăiască). Apoi tăiați tulpinile în bucăți mai mici și puneți-le într-o pungă cu fermoar. Scoateți tot aerul din aceasta și închideți-o.

Dați punga la frigider. Astfel verdeața își păstrează prospețimea pe parcursul unei săptămâni.

Iar ca să o conservați pentru iarnă, dați-o la congelator. În stare înghețată menta se păstrează timp de minim 6 luni sau chiar până la următoarea recoltă. De fapt, congelarea este cea mai simplă și folositoare metodă de conservare a oricăror produse alimentare: ea permite păstrarea tuturor substanțelor benefice și vitaminelor.

3.Dacă doriți să congelați menta, dar nu aveți suficiente pungi de plastic la îndemână, puteți să o mărunțiți prin separarea tuturor frunzelor ei și să le înveliți în folie de aluminiu (prin împăturire).

4.O altă metodă populară de congelare a frunzelor de mentă: în formele pentru gheață. Puneți câte 3-4 frunze în fiecare compartiment, după care acoperiți-le cu apă fiartă și răcită. Dați formele la congelator.

5.De asemenea, puteți să pasați frunzele de mentă înainte de congelare: umpleți vasul de la blender cu frunze de mentă, după care adăugați 1-2 pahare de apă și pasați totul până la omogenizare.

Transferați piureul obținut în formele pentru gheață și dați-le la congelator. Acest tip de gheață poate fi adăugat ulterior în ceai, băuturi, cocktail-uri și deserturi.

6.Ultima și, probabil, cea mai populară metodă de conservare a verdețurilor este uscarea. După ce menta este spălată și uscată, se leagă în mănunchiuri cu ajutorul sforilor și se atârnă într-un loc întunecos și uscat.

Iar ca să le ocrotiți de praf și insecte, puteți să le înfășurați cu un strat de tifon. Peste o săptămână, când menta va fi deja uscată, separați-i frunzulițele de tulpini și mărunțiți-le.

7.Iar dacă doriți să uscați separat frunzulițele de mentă, întindeți-le pe o bucată de hârtie și, de asemenea, țineți-le într-un loc întunecos și uscat, amestecându-le periodic, ca să preveniți mucegăirea.

Menta uscată poate fi păstrată atât în borcane, cât și în saci mici de pânză. Dacă doriți să pregătiți ceai din frunzele de mentă, atunci ar fi mai bine să le lăsați întregi. Iar dacă planificați să adăugați menta în băile tonifiante, puteți să folosiți chiar și tulpinile ei integre.

Menta poate fi adăugată și în felurile sărate de mâncare, precum supele, tocănițele și deliciile din carne.

Spor la treabă!