Ce faceți după ce florile bujorilor se trec? Câteva greșeli ale florarilor!

Cu ce să fertilizați plantele și când este nevoie să le tăiați pentru ca bujorii să vă bucure cu flori frumoase în fiecare an!

Tebuie oare de tăiat bujorii după perioada de înflorire?

Deseori, florarii fără experiență taie bujorii de la bază imediat după ce florile acestora se trec. Tăierea bujorilor după perioada de înflorire este categoric interzisă, pentru că anume în acest moment se formează bobocii, care se vor transforma în flori spectaculoase la anul viitor. Tot în această perioadă, bujorii încep să facă rezerve de substanțe nutritive, datorită cărora planta se va dezvolta în continuare. Și numărul frunzelor de pe tufiș joacă un rol important în acest proces. Deci, înlăturând tulpinile cu flori și frunze, florarul riscă să micșoreze sau poate chiar să distrugă bujorul pentru totdeauna.

Când și cum se taie bujorii după ce florile se trec? Pentru ca în anul care vine, bujorii să vă uimească cu flori frumoase și bogate, nu trebuie să tăiați complet tulpinile cu butoane trecute. Este nevoie să păstrați partea de jos a tulpinii cu 2-3 frunze. Bujorii se taie de la bază doar toamna, după ce dau înghețurile. Păstrând, în același timp, cioturi de 20-30 mm deasupra bobocilor, protejându-le de geruri.

Îngrijirea tufelor de bujori tineri (până la 3 ani) constă în irigarea regulată și amestecarea solului. Tufele mature au nevoie de fertilizări permanente. Pentru ca tufa de bujori să fie puternică, sănătoasă și cu multe flori, aceasta trebuie fetilizată de cel puțin 3 ori. Iată cum:

-Prima afetilizare a bujorilor se efectuează primăvara devreme, când începe să se topească zăpada. Pe pământul din jurul tufei se presară 10-15 gr de azot și 10-20 gr de potasiu. Adăugați îngrășămintele foarte atent, acestea nu trebuie să atingă baza tufei. Dizolvându-se în zăpada topită, acestea vor pătrunde în sol și vor hrăni planta.

-A doua fertilizare are loc în perioada de formare a bobocilor, pentru a îmbunătăți calitatea florilor. În acest scop se folosesc 15-20 gr de fosfor, 10-15 gr de potasiu și 8-10 gr de azot.

-Cea de-a treia fertilizare se face peste 10-14 zile după ce bujorii au înflorit. După cum am mai spus, perioada de înflorire se finisează cu formarea bobocilor pentru anul viitor (așa numiții boboci de reînnoire) și fertilizarea bujorilor cu un amestec de potasiu (10-15 gr) și fosfor (15-20 gr) este cel mai bun lucru pe care îl puteți face.

Spor la grădinărit!