Ce să faceți cu ciotul orhideei fără frunze!

Ce e de făcut cu orhideea, care și-a pierdut toate frunzele? Se aruncă sau careva măsuri încă pot fi întreprinse? Situația când planta își pierde coroana se numește putregaiul coroanei și este rezultatul multor greșeli grave în ceea ce ține de îngrijirea orhideei.

În majoritatea cazurilor, orhideele ajung în pubelă și puține persoane cunosc că planta are șanse să renască. Tulpinile monopodiale ale orhideei phalaenopsis pot da pui (keiki) pe ceea ce rămâne după pierderea coroanei. Pur și simplu, e nevoie să analizați orhideea dumneavoastră înainte să o dați la gunoi. Dacă planta deteriorată are totuși rădăcini sănătoase, atunci are șansa să crească. 

Rădăcinile aeriene ale orhideei, la fel ca rădăcinile altor epifite, nu au nevoie de un substrat deoarece pot absorbi apă și substanțe nutritive direct din aer. Rădăcinile aeriene sunt acoperite cu țesut spongios – velamen . El conține clorofilă și este implicat în fotosinteză. Acest fapt permite orhideelor fără frunze să-și continue existența. Rădăcinile orhideelor nu cresc în substrat, ci mai degrabă din substrat sau de pe suprafața substratului, folosindu-l doar ca suport, pentru a se atașa de el. 

PAȘI DE URMAT: 

1.Luați o vază cilindrică sau orice vază cu înălțimea de 40-50 cm și destul de largă, cât să încapă o orhidee. Vaza vă ajută să mențineți nivelul ridicat de umiditate. 

2. Turnați puțină apă de ploaie sau apă purificată prin osmoză. 

3. Deasupra, așezați mușchi sphagnum proaspăt. Acesta va juca rolul de substrat, deoarece este viu și va continua să crească, împiedicând procesul de putrezire și apariție a bacteriilor. De asemenea, va asigura orhideea cu umiditate și cu unele substanțe nutritive. 

4. Așezați orhideea pe mușchi, dar nu în el – acest lucru este foarte important! 

5. Nu acoperiți vaza cu nimic, deoarece în interior este destulă umiditate și s-ar putea forma mucegai. 

6. Puneți vaza pe un pervaz cu o cantitate suficientă de lumină și începeți să urmăriți. De regulă, peste câteva săptămâni, pe tulpina monopodială, care rămâne după ce frunzele cad și care arată absolut uscată, apar mici muguri verzi – muguri keiki din care va crește viitoarea orhidee. În cazul nostru sunt 3, deci vom obține 3 orhidee noi din această orhidee fără coroană. 

7. Nu sunt necesare irigări și stropiri suplimentare, pur și simplu mai adăugați apă la baza vazei, dacă nivelul de lichid este scăzut. 

8. Când orhideele mici vor da rădăcini, puteți separa puii mai mari cu sistem radicular independent și să-i plantați într-o vază separată, la fel, cu mușchi viu, pentru reabilitare. 

9. După ce keiki cresc mai mari, se transferă în substrat obișnuit și se îngrijesc după principiile de rutină. 

Mușchiul sphagnum este și el un epifit, deci, pentru creștere, preferă mediul cu aciditate sporită. La fel ca orhideele. Ei creează relații simbiotice, care vor ajuta orhideea să supraviețuiască și să continue să crească, formând pui noi (keiki). Este foarte important să păstrați mușchiul viu. 

Mult spor!