Ce trebuie să faceți, dacă frunzele de pe tufele de roșii se răsucesc?

Răsucirea frunzelor este problema, cu care se ciocnesc practic toți cei ce cultivă roșiile. Suntem siguri că după ce veți citi articolul nostru, veți fi mai puțin îngrijorați din cauza acestui fenomen, deoarece în majoritatea cazurilor el reprezintă doar reacționarea plantelor la condițiile nefavorabile, în care sunt cultivate: irigarea insuficientă, aerul uscat și fierbinte, aerisirea inadecvată, excesul de lumină solară, deficitul de nutrienți, oscilațiile bruște ale temperaturilor nocturne și diurne.

Astfel plantele încearcă să se adapteze: de exemplu, reducând suprafața de evaporare și răsucindu-și frunzele sub formă de bărcuțe. În general, acest fenomen nu influențează deloc sau influențează nesemnificativ rodirea culturilor.

Iar dacă deformarea frunzelor este destul de severă, până la stadiul, în care frunzele de roșie pot fi recunoscute cu dificultate, atunci chiar trebuie să vă îngrijorați: acest simptom poate indica prezența unei afecțiuni severe.

În asemenea cazuri, după posibilitate, sfătuindu-vă cu specialiștii sau citind literatura corespunzătoare (cu exemple fotografice bune) și asigurându-vă că planta s-a îmbolnăvit, îndepărtați-o cât mai repede de pe parcelă și din curte (cel mai bine ar fi să o ardeți).

Suntem siguri că articolul nostru vă va ajuta să înțelegeți problema răsucirii frunzelor de pe tufele de roșii și să scăpați de grijile excesive.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI, CÂND OBSERVAȚI RĂSUCIREA FRUNZELOR?

1. Trebuie să știți că principala cauză a răsucirii frunzelor de pe tufele de roșii este irigarea insuficientă. De aceea, străduiți-vă să udați la timp și suficient culturile dumneavoastră.

De asemenea, ca să evitați evaporarea rapidă a umezelii din sol, acoperiți-l cu un strat optim de mulci.

2. Dacă irigarea optimă nu contribuie la soluționarea problemei, înseamnă că răsucirea frunzelor este cauzată de alți factori. Unul dintre ei este deficitul de microelemente.

Iată câteva exemple de deficite minerale și simptomele, care le însoțesc:

-Dacă tufele de roșii suferă din cauza deficitului de fosfor, frunzele lor capătă o nuanță violetă și se răsucesc.

-Dacă există o carență de zinc, frunzele devin răsucite, aspre și fragile.

-În cazul insuficienței de bor, ele devin deschise la culoare și, bineînțeles, se răsucesc.

-Deficitul de cupru și sulf se manifestă prin răsucirea severă a frunzelor, care devin de nerecunoscut.

-Carența de calciu determină albirea nervurilor și răsucirea frunzelor, orientându-le în sus.

-În cazul insuficienței de fier, frunzele se îngălbenesc, se ofilesc și, de asemenea, pot să se răsucească.

Astfel, dacă irigarea optimă nu v-a ajutat să soluționați problema, cumpărați un îngrășământ mineral complex și fertilizați culturile cu el.

3. Pe lângă factorii nutriționali, există și agenți patogeni, care provoacă răsucirea frunzelor de pe tufele de roșii. Unul dintre aceștia este virusul TYLCV. De obicei, el nu determină numai răsucirea frunzelor, ci chiar și a tulpinilor. Planta devine hidoasă, deformată, compactă, cu fructe mici sau inexistente.

Ca să evitați îmbolnăvirea tuturor culturilor, smulgeți planta afectată cu tot cu rădăcini, scoateți-o din grădină și ardeți-o.

Dacă locuiți într-o regiune sudică (de obicei, virusul respectiv afectează zonele călduroase), puteți să cumpărați soiuri hibride de roșii, care sunt rezistente la virusul răsucirii frunzelor (acest lucru este indicat pe ambalaj).

Spor la grădinărit!