Cea mai simplă metodă de altoire prin mugure!

Pe lângă metodele mult-cunoscute de altoire vă propunem cea mai simplă și mai eficientă metodă de altoire!

Veți avea nevoie de:

-bandă izolatoare;

-cuțit de altoit sau cutter;

-alcool.

Metoda propusă de altoire vă va ușura viața deoarece pe un pom puteți crește mai multe soiuri de fructe din aceeași grupă sau diferite. Trebuie să țineți cont doar de un lucru foarte important: se vor prinde fructele cu semințe pe pomii cu semințe, iar fructele cu sâmbure pe pomii cu sâmbure. Altoirea se face fie primăvara devreme, fie toamna. Dacă doriți toamna ce mai favorabilă perioadă este să începeți la sfârșitul lunii martie pânăla mijlocul lunii mai, iar dacă toamna pe la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie.

Pașii de urmat:

1.Dezinfectați cuțitul de altoit cu alcool (pentru a ucide toți microbii existenți). Alegeți butașul din primul an de creștere de pe care se va tăia mugurele.

2.Măsurați distanța pe care o doriți să o altoiți, atât pe pom, cât și pe butaș. Mai întâi faceți o incizie în pom și înlăturați atent coaja acestuia cu mișcări ușoare, până la cambium. Pregătiți mugurele. Este potrivit să luați al 2-3 mugure de pe butaș. La fel faceți o incizie. Înlăturați coaja împreună cu mugurele, ținând-o cu mâna. Ea va fi folosită în continuare.

3.Când uniți altoiul, este foarte important ca țesuturile vegetale (cambiu) ale ambelor plante să fie în contact, doar așa altoirea va fie ideală. În caz că nu se potrivește înlăturați câte puțin din ambele plante.

4.Fixați cu banda izolatoare cât mai strâns. Primele înfășurări neapărata să fie cu partea nelipicioasă (în așa mod nu veți rupe scoarța), apoi răsuciți banda și continuați să înfășurați cu partea lipicioasă Dacă nu aveți bandă izolatoare puteți folosi și folie alimentară.

Peste 15-20 de zile verificați dacă mugurele s-a prins și înlăturați banda.

Urmați instrucțiunile pas cu pas și veți obține rezultatul dorit.

Mult spor!