Cea mai simplă metodă de altoire sub scoarță!

Astăzi, vă arătăm cum să faceți altoirea de primăvară sub scoarță a unui pom.

Cum pregătiți corect butașii

1. Tăiați butașii la mijlocul lunii martie, până mugurul nu s-a deschis. Aveți nevoie de butași din primul an de creștere.

2. Împărțiți butașul în 3 părți, îndepărtând ambele capete (ele nu se folosesc). Adică, pentru altoire aveți nevoie doar de partea din mijloc.

3. Împărțiți partea de mijloc în mai mulți butași cu câte 3 muguri fiecare: capătul, care îl veți introduce sub scoarță, trebuie să fie destul de lung.

4. De ce se păstrează 3 muguri? Atunci când altoiți butașul, nu întotdeauna toți 3 muguri sunt buni, unul din ei se va dezvolta mai bine. Anume acela se păstrează, iar ceilalți muguri se taie.

5. Atunci când introduceți butașul sub scoarță, mugurii trebuie să fie orientați înafara coroanei, nu în interior – va fi nevoie să corectați pomul și veți pierde un an.

Cum faceți tăietura

1. Prima tăietură se face din partea interioară, cu o mișcare bruscă în sus, dreaptă sau cu înclinare la 90 grade. Dar, dacă faceți pentru prima dată, tăietura dreaptă este mai ușoară.

2. Folosiți un cuțit de altoit sau un cutter ascuțit cu lamă nouă și prelucrați numaidecât instrumentul cu alcool.

3. Tăiați butașul până la lemnul uscat.

4. Din partea cealaltă, faceți încă o tăietură de aproximativ 0,5 cm. Datorită acestui vârf, butașul va fi fixat bine sub scoarță.

5. După care, mai jos de mugur, tăiați scoarța cu un cuțit foarte ascuțit. Îndepărtați coaja cu mișcări ușoare, doar stratul superior, până la cambium, datorită căruia are loc altoirea.

Sfat. Străduiți-vă să lucrați atent, dar rapid. Altoirea perfectă se face timp de 40 secunde, cel mult 1 minut. Cea mai importantă partea a altoirii este să păstrați celulele vii de sub scoarță. Când introduceți altoiul, este foarte important ca țesuturile vegetale (cambiu) ale ambelor plante să fie în contact, doar așa altoirea va avea succes.

6. Dacă doriți să altoiți mai mulți butași, păstrați între ei o distanță de 2,5-3 cm. Se aplică următoarea regulă: se ia o cutie de chibrituri, câte cutii încap pe trunchi, atâția butași pot fi altoiți. Vă recomandăm să altoiți câte 2-4 butași, pentru că ar putea să nu se prindă toți.

Cum are loc altoirea

1. Luați ferestrăul de grădină și tăiați portaltoiul. Lucrați atent să nu rupeți scoarța. Dacă scoarța s-a rupt, atunci mai tăiați o dată trunchiul puțin mai jos.

2. Cu cuțitul de altoit, curățați marginea tăieturii.

3. Alegeți locul altoirii, astfel încât mugurii de pe butaș să fie orientați în afara coroanei.

4. Prelucrați cuțitul cu alcool, faceți o incizie în cambiu și introduceți butașul pregătit cu mugurii în afară.

5. Fixați cu bandă izolatoare: primele înfășurări neapărat cu partea nelipicioasă, ca să nu rupeți scoarța, apoi răsuciți banda și continuați să înfășurați cu partea lipicioasă.

6. Luați o pungă de plastic, faceți o gaură mică în vârf, acoperiți butașul și o fixați cu bandă izolatoare. Astfel, obțineți un efect de seră și butașul se prinde timp de 10-12 zile: mugurele începe să se umfle și să crească.

7. După ce butașul se prinde, puteți prelucra lemnul cu var de grădină sau cu argilă amestecată cu puțin sulfat de cupru.

Altoirea se face începând cu sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii mai, dar totul depinde de condițiile din zona dumneavoastră. Urmați instrucțiunile pas cu pas și veți avea un rezultat reușit!

Spor la grădinărit!