Cel mai bun substrat pentru orhidee, care îi stimulează dezvoltarea rădăcinilor și înflorirea!

Dacă orhideea a început să se ofilească, au apărut musculițe în jurul ei, a stagnat dezvoltarea rădăcinilor și tijelor ei florale, iar frunzele ei s-au îngălbenit, înseamnă că ea are nevoie de un substrat nou. Cel mai probabil substratul vechi a fost invadat de agenți patogeni de natură fungică. Substratul nou va contribui atât la refacerea firească a aspectului orhideei, cât și la fortificarea ei, oferindu-i resurse suficiente pentru dezvoltarea rădăcinilor și tijelor florale. 

În primul rând, trebuie să scoateți orhideea din substratul vechi și să îndepărtați cu mâinile rădăcinile ei bătrâne, uscate, așa-numitele spongioase și goale, fără să le lezați pe cele galbene, precum și pe cele tinere și sănătoase. După aceasta spălați rădăcinile sub jetul de apă.

Înainte de plantarea în substratul nou rădăcinile și frunzele trebuie decontaminate, ca să se prevină dezvoltarea afecțiunilor fungice și dăunătorilor. Dezinfectarea poate fi realizată cu soluție de lămâie (înmuiați tamponul de vată în suc de lămâie diluat cu apă în proporție de 1:1 și ștergeți frunzele cu el) și cu apă combinată cu peroxid de hidrogen (o lingură de apă oxigenată la 500 ml de apă, rădăcinile se stropesc cu pulverizatorul). Dacă există porțiuni putrezite pe rădăcini, atunci tăvăliți vârfurile rădăcinilor prin scorțișoară măcinată înainte de plantarea în noul substrat.

Alegeți ghiveciul nou. Țineți minte că rădăcinile orhideelor se dezvoltă bine anume în ghivecele înguste. Ghiveciul trebuie să aibă orificii mari de drenaj și cheramzită pe fund. Cel mai bun substrat pentru plantarea orhideelor este scoarța de pin. Substratul cumpărat din magazin poate fi contaminat cu bacterii patogene. Iată de ce este periculos să plantați o plantă slăbită în el. Pe lângă scoarța de pin, puteți să folosiți coaja nucii de cocos. De asemenea, se recomandă adăugarea mușchiului la scoarța de pin și coaja de nucă de cocos, care trebuie dezinfectat în prealabil cu oțet. Astfel, adăugați cheramzita în ghiveci, după care puneți câte un strat de coajă de nucă de cocos, mușchi și scoarță de pin, respectând ordinea respectivă. Acest substrat va ajuta orhideea să se dezvolte foarte repede.

Spor la grădinărit!

New