Cel mai simplu și gustos tort – secretele pandișpanului și cremei!

Un tort simplu de pregătit și de montat! Oricine va reuși să realizeze acest desert aspectuos și gustos, bucurându-și familia! 

INGREDIENTE: 

Pentru pandișpan: 

-4 ouă medii; 

-120 gr de zahăr fin; 

-120 gr de făină; 

-1 linguriță de zahăr vanilat; 

-1 praf de sare. 

Pentru însiropare: 

-70 gr de zahăr; 

-90 ml de apă; 

-1 linguriță de coniac. 

Pentru decor: 

-150-180 gr de arahide; 

-1 lingură de zahăr pudră. 

Pentru cremă: 

-170 gr de unt 82% – la temperatura camerei; 

-80 ml de lapte; 

-1 gălbenuș; 

-140 gr de zahăr; 

-1 linguriță de zahăr vanilat; 

-7-8 ml de coniac. 

MOD DE PREPARARE: 

1. Separați albușurile de gălbenușuri. 

2. Transferați albușurile la temperatura camerei în vasul mixerului, adăugați un praf de sare și le bateți la viteză medie, până se formează spumă ușoară, apoi măriți puțin viteză și le bateți, cât să devină pufoase. 

3. Adăugați treptat câte 1 lingură de zahăr și continuați să mixați fiecare porție, până zahărul se topește practic complet. Trebuie să obțineți vârfuri ferme – o compoziție pufoasă, netedă și lucioasă. 

Sfat. Aveți grijă ca zahărul să se topească complet, atunci aluatul va fi mai fin și mai aerat. 

4. Adăugați gălbenușurile pe rând, amestecând foarte bine după fiecare la viteză medie. 

Sfat. Nu e nevoie să amestecați până la omogenizare, lucrați rapid, pentru ca albușurile să nu se lase. Dacă cu mixerul gălbenușurile nu s-au încorporat complet, puteți amesteca apoi cu spatula. 

5. Cerneți făina în 2 etape și amestecați cu spatula, cu mișcări ușoare de împăturire de jos în sus. 

Sfat. Dacă veți bate bine ouăle, aluatul va crește bine fără să adăugați praf de copt. 

6. Tapetați baza formei (20*20 cm sau 20-22 cm) cu hârtie de copt, transferați aluatul, îl repartizați, fără să presați prea tare, și coaceți pandișpanul la cuptorul preîncălzit până la 170°C timp de 25-30 de minute. Faceți testul scobitorii. 

Sfat. Aluatul trebuie dat la cuptor imediat, dacă stă, se lasă. 

7. Scoateți pandișpanul cu susul în jos pe grătar și îl lăsați să se răcorească, apoi treceți cu un cuțit subțire pe margini, îndepărtați forma și hârtia și îl lăsați să se răcească. 

Sfat. Vă recomandăm să pregătiți pandișpanul din timp și să-l lăsați peste noapte în frigider, înfășurându-l în folie de plastic. Atunci îl veți putea tăia drept, el nu se va fărâmița și se va îmbiba mai bine. Va absorbi mai mult sirop și nu se va înmuia tare, iar tortul va fi suculent și umed. 

8. Într-o crăticioară, adăugați gălbenușul, puțin lapte și amestecați, până la omogenizare. Apoi turnați laptele rămas și amestecați din nou foarte bine. 

9. Adăugați zahăr și amestecați. 

Sfat. Nici într-un caz nu amestecați mai întâi gălbenușul cu zahăr, pentru că se vor forma granule galbene și nu veți putea scăpa de ele. 

10. Puneți vasul la foc mediu și amestecați continuu, pentru ca zahărul să se topească complet până compoziția va da în clocot. 

11. Fierbeți apoi amestecul timp de 2-3 minute, până se îngroașă. 

Sfat. Crema finală depinde de cum veți pregăti acest sirop. Dacă va fi lichid, există o posibilitate mare ca crema să se stratifice. Amestecați în ordinea corectă produsele, fierbeți compoziția până devine densă și veți obține o cremă perfectă. 

12. Turnați siropul într-o farfurie și îl lăsați să se răcească, până la temperatura camerei, până la temperatura untului. Puteți face acest lucru amestecând continuu sau acoperindu-l la contact cu folie alimentară. 

13. Adăugați zahăr vanilat în sirop și amestecați, cât să se topească complet. 

14. Bateți untul moale la viteză medie spre mare timp de aproximativ 5 minute, până devine pufos și deschis la culoare. 

15. Fără să opriți mixerul, adăugați câte 1 lingură de sirop și bateți fiecare porție, până se încorporează complet. 

Sfat. Untul și siropul trebuie numaidecât să aibă aceeași temperatură. 

16. Adăugați coniacul și amestecați, până la omogenizare. 

17. Amestecați apa cu zahăr, aduceți compoziția până la punctul de fierbere, o lăsați să se răcească, apoi adăugați coniac și amestecați. 

18. Tăiați pandișpanul în jumătate. 

19. Însiropați blaturile: blatul inferior trebuie însiropat mai puțin decât cel superior. 

Sfat. Dacă nu ați lăsat pandișpanul peste noapte la frigider, atunci pregătiți o jumătate de porție de sirop. În caz contrar, blaturile se vor înmuia prea tare și nu își vor menține forma. 

20. Așezați primul blat pe platou, îl acoperiți cu un strat subțire de cremă, pentru a aduna toate firimiturile umede, apoi adăugați o porție de cremă și nivelați stratul. 

21. Așezați al doilea blat, presați ușor, îmbrăcați tortul într-un strat subțire de cremă, iar cu crema rămasă acoperiți suprafața tortului. 

22. Presărați tortul cu arahide. 

Sfat. Arahidele sunt uscate la cuptor, curățate de coajă și mărunțite cu cuțitul. 

23. Presați părțile laterale cu racleta și ușor suprafața, pentru a oferi tortului o formă frumoasă, și îl presărați cu zahăr pudră. 

Dați tortul la frigider, să se stabilizeze crema. Chiar dacă nu este complicat de realizat, tortul are un gust nemaipomenit de bun! Nu ezitați să vă răsfățați familia cu deserturi de casă! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!