Cele mai rapide pateuri! Nu e nevoie să așteptați până dospește aluatul! Le puteți prăji sau coace la cuptor!

Pateuri rapide moi ca puful. Aluatul nu trebuie să dospească, le pregătiți la tigaie sau la cuptor, iar a doua zi rămân moi și gustoase. Rețeta de aluat pentru pateuri va deveni una din preferatele dumneavoastră. Apropo, aluatul poate fi folosit pentru orice prăjituri. Rezultatul este minunat întotdeauna. Pateurile fără produse lactate și ouă sunt delicate datorită apei clocotite.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 700 gr de făină;

– 1 linguriță rasă de sare;

– 1 lingură rasă de zahăr;

– 3 linguri de ulei;

– 250 gr de apă clocotită;

– 250 gr de apă abia caldă;

– 10 gr de drojdie instant.

Pentru umplutură:

– 500 gr de varză;

– 200 gr de morcov;

– 150 gr de ceapă;

– sare și piper negru;

– 2 linguri de sos de tomate (sau pastă de tomate amestecată cu apă).

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați varza fideluță, ceapa – bucăți mici, treceți morcovul prin răzătoarea mică.

2. Înfierbântați tigaia cu ulei, adăugați ceapa și o prăjiți timp de 1 minut.

3. Adăugați morcovul și gătiți legumele timp de încă aproximativ 4 minute, amestecând.

4. Adăugați varza, amestecați și gătiți umplutura timp de aproximativ 5 minute.

Sfat. Puteți să adăugați varza în 2 partide, după ce prima porție va lăsa zeamă și se va micșora în volum.

5. Asezonați umplutura cu sare și piper negru, adăugați sos de tomate, amestecați și gătiți varza sub capac, timp de 7-10 minute, cât să fie gata. Scoateți umplutura pe o farfurie, să se răcorească.

6. Într-un vas adânc, adăugați 3 linguri cu vârf de făină, sare, zahăr, amestecați, adăugați ulei și apă clocotită, amestecați cu spatula (pot rămâne cocoloașe) și lăsați compoziția să se răcească, cât să devină călduță.

7. Turnați apă abia caldă, amestecați, adăugați drojdia, mai amestecați o dată, cerneți treptat făina și amestecați aluatul. Când devine dificil să folosiți spatula, transferați aluatul pe suprafața de lucru cu făina rămasă și îl frământați, până devine moale și foarte puțin lipicios.

8. Ungeți blatul de lucru și mâinile cu ulei, rupeți bucăți de aluat (câte aproximativ 90 gr fiecare) și le rotunjiți. Noi am obținut 13 bile, dar puteți face pateuri de orice mărime doriți. Le acoperiți cu un prosop și le lăsați pentru 5 minute.

9. Ungeți mâinile din nou cu ulei, lucrați câte o bucată de aluat, modelați o biluță, o aplatizați într-o lipie, adăugați 2 lingurițe pline de umplutură și lipiți bine marginea.

10. O parte din pateurile le pregătim la cuptor, iar o parte le prăjim. Ungeți tava cu puțin ulei, așezați pateurile, le ungeți cu gălbenuș, ceai fierbinte sau lapte și le coaceți timp de aproximativ 20 de minute la cuptorul preîncălzit până la 180°С.

11. Înfierbântați tigaia cu suficient ulei, ca să ajungă până la jumătate de pateuri, și le prăjiți la foc mic, până se rumenesc frumos pe toate părțile. Scoateți pateurile pe prosoape de hârtie.

Pateurile ies deosebit de pufoase și cele coapte, și cele prăjite, iar gustul este nemaipomenit oricum nu le-ați pregăti.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!