Cenușa – ce fel de îngrășământ este și cum să-l utilizați corect!

Cum se folosește cenușa în grădină? Este un excelent îngrășământ mineral organic, cu ajutorul căruia puteți efectua atât fertilizări sub rădăcină, cât și foliare. Când fertilizați plantele cu cenușă, trebuie să vă orientați după nevoile prietenilor dumneavoastră verzi.

Cenușa se adaugă în solul excesiv de acid în timpul aratului, în timpul plantări răsadurilor sau tuberculilor, în timpul fertilizării plantelor mature. Dacă vorbim despre fertilizarea sub rădăcină, atunci e nevoie să combinați numaidecât adăugarea de cenușă cu irigarea.

Sfat. Nu se recomandă să amestecați cenușa cu îngrășăminte organice și cele cu amoniac (pentru a evita pierderile de amoniac), precum și cu îngrășămintele solubile cu fosfor (cenușa reduce absorbția de fosfați de către plante).

1. În soluție de cenușă (în calitate de stimulator de creștere), puteți înmuia orice semințe înainte de semănare. Infuzați 3 linguri de cenușă timp de 1 săptămână într-un litru de apă, agitând periodic vasul, pentru ca particulele să se dizolve uniform. Soluția strecurată se diluează înainte de utilizare cu apă în proporții de 1:3.

2. Cu soluție de cenușă și săpun (4 linguri de cenușă + 2 pahare de apă, apoi adăugați 1/3 de săpun de rufe, dizolvat în 2l de apă caldă) se stropesc culturile din grădină pentru a le proteja de viermele fructelor, viespea neagră, cleștar, musca cepei și a morcovului, omizi.

3. Cu pulbere de cenușă se pudrează tuberculii de cartofi înainte de plantare (1 kg de cenușă pentru 30 kg de tuberculi) și se presară tăieturile rizomilor cărnoși ai florilor în timpul divizării. Cenușa uscată se repartizează chiar sub plante, dacă acestea sunt atacate de melci și limacși – nevertebratele refuză, de obicei, să se târască pe un asemenea “covor”. De asemenea, în calitate de măsură de protecție, puteți pudra cu cenușă plantele afectate de putregaiul cenușiu sau alb și mană.

Spor la grădinărit!