Chec fără făină – delicat și gustos!

Chec ”Spumă de lapte”. Se pregătește din aluat fraged de ciocolată, fără făină. Are o cremă de smântână și iaurt și este acoperit cu glazură. Rezultatul este fin și foarte gustos. Toți, care gustă, zic că este un adevărat tort!  

INGREDIENTE: 

Pentru aluat: 

-2 gălbenușuri; 

-40 gr de zahăr pudră (2 linguri rase); 

-1 praf de sare; 

-80 gr de unt la tempertaura camerei; 

-120 gr de amidon de porumb sau de cartof (4 linguri cu vârf); 

-30 gr de cacao (3 linguri rase); 

-6 gr de praf de copt (1 linguriță). 

Pentru cremă: 

-2 albușuri; 

-100 gr de zahăr pudră (5 linguri rase); 

-1 praf de sare; 

-20 gr de zahăr vanilat (4 lingurițe); 

-200 gr de smântână fermentată sau iaurt natural dens (grecesc); 

-200 gr de iaurt natural dens (grecesc) sau smântână fermentată; 

-50 gr de amidon de porumb sau de cartof (2 linguri pline). 

Pentru glazură: 

-70 gr de ciocolată 50%; 

-85 gr de smântână pentru frișcă 30-35% (sau 40 ml de lapte și 45 gr de unt). 

MOD DE PREPARARE: 

1.Separați albușurile de gălbenușuri. Amestecați gălbenușurile cu sare, până la omogenizare. 

2. Combinați amidonul cu cacao și praf de copt. 

3. Amestecați untul cu zahăr pudră, folosind spatula, apoi mixați, până untul devine pufos, iar zahărul pudră se topește. 

4. Adăugați gălbenușurile și amestecați cu mixerul, până la omogenizare. 

5. Încorporați ingredientele uscate în 3 etape și amestecați foarte bine cu spatula. 

Sfat. Amestecați aluatul cu spatula, deoarece de la căldura mâinilor untul se va topi și va fi nevoie să adăugați mai mult amidon. 

6. Transferați aluatul moale și elastic pe suprafața de lucru și îl tăiați în 3 părți. O bucată o înfășurați în folie de plastic și o dați la congelator. 

7. Dacă e nevoie, presărați mâinile și masa cu amidon și modelați un blat mic rotund, care va fi baza checului, precum și câteva fâșii, care vor fi bordura. 

8. Tapetați baza formei (18 cm) cu hârtie de copt, transferați aluatul rotund și îl întindeți cu degetele din centru spre margine. 

9. Adăugați fâșiile și modelați bordura de 3 cm, presând aluatul cu degetul. Verificați ca bordura și baza să fie bine lipite. Dați forma la frigider. 

10. Amestecați smântâna cu iaurt, zahăr vanilat și amidon, până la omogenizare, cât să se dizolve zahărul și amidonul. 

11. Începeți să bateți albușurile cu un praf de sare la viteză mică, până devin spumoase. 

12. Adăugați treptat zahărul pudră și continuați să mixați la viteză medie, până se topește zahărul. Apoi, măriți treptat viteza, până la cea mai mare, și mixați, cât să obțineți vârfuri ferme. 

13. Adăugați o parte din albușuri în crema de smântână și amestecați atent cu mișcări circulare, până la omogenizare. Încorporați astfel albușurile în 3 etape în cremă. 

14. Scoateți blatul din cuptor și îl înțepați cu furculița. 

15. Turnați crema și nivelați stratul. 

16. Scoateți aluatul din congelator și îl treceți prin răzătoarea mică. Presărați suprafața checului cu aluat răzuit, folosind 2 furculițe, mai întâi marginea, apoi mijlocul. 

17. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 170°C pentru 45 de minute. După care, opriți cuptorul și, fără să deschideți ușa, lăsați checul în interior timp de 15 minute. Apoi, întredeschideți ușa și lăsați checul pentru încă 15 minute. Astfel checul nu se va lăsa imediat după coacere. 

18. Lăsați checul să se răcească până la temperatura camerei în formă. 

19. Înfierbântați smântâna, adăugați ciocolata, asigurați-vă că este acoperită complet de smântână, așteptați câteva minute și amestecați, până la omogenizare. 

20. După răcire, checul se lasă puțin în mijloc. Turnați glazura în această adâncitură, iar dacă apar bule, le spargeți atent cu o scobitoare. Dați checul la frigider pentru aproximativ 3 ore. 

Sfat. Dacă lăsați checul peste noapte, acoperiți-l cu folie de plastic. În cazul nostru, folia a atins glazura, deci, am făcut un ornament cu lingurița. Iar cu glazura, care a rămas pe folie, am acoperit petele albe. De la căldura mâinilor, glazura de pe folie s-a topit și noi am acoperit adânciturile făcute cu lingurița, cu glazură moale, oferind checului o strălucire aspectuoasă. 

Crema poate fi pregătită doar pe bază de smântână sau doar pe bază de iaurt, dar, dacă decideți să folosiți doar iaurt, atunci trebuie să menționăm că crema iese mai uscată. Cu toate acestea, ambele variante sunt pur și simplu delicioase! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!