Chifle cu usturoi și mărar!

Sunt foarte pufoase, aerate și aromate! Pur și simplu se topesc în gură! Își păstrează îndelung prospețimea, fără să se înăsprească. Serviți-le cu ciorbă sau supă (ca alternativă pentru pâinea obișnuită)!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-50 g de drojdie proaspătă;

-125 ml de apă;

-125 ml de lapte;

-2 lingurițe de zahăr;

-2 ouă mici (sau un ou mare);

-50 g de unt;

-1.5 lingurițe de sare;

-450-500 g de făină (în funcție de calitatea ei).

Pentru topping:

-2 căpățâni de usturoi;

-o legătură de mărar;

-o linguriță de sare;

-ulei de floarea-soarelui sau de măsline — cât să acopere celelalte ingrediente.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: fărâmițați drojdia și puneți-o într-un pahar. Adăugați zahărul, jumătate din apa caldă și jumătate din laptele cald (puteți să folosiți doar apă sau doar lapte — după preferințele dumneavoastră). Amestecați până la omogenizare cu ajutorul unei furculițe.

2.Turnați compoziția de drojdie în bolul, în care veți frământa aluatul. Adăugați apa rămasă, laptele rămas, sarea, ouăle bătute cu furculița, untul topit și răcit. Amestecați.

3.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu lingura sau spatula, iar apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l bine cu mâinile (pe parcursul a 7-10 minute). El trebuie să fie moale și ușor lipicios.

Nu îmbibați aluatul cu făină! Dacă va fi necesar, mai adăugați 2-3 linguri de făină după dospirea lui.

4.Puneți aluatul într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 45-60 minute într-un loc cald (de exemplu, lângă aragazul sau cuptorul încins).

5.Ungându-vă mâinile cu ulei, transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru și frământați-l puțin. În cazul, în care continuă să fie lipicios, puteți să-l presărați cu puțină făină.

6.Divizați aluatul în bucățele de dimensiunea dorită. Modelați-le sub formă de biluțe și puneți-le într-o tavă de copt: fie unele lângă altele (astfel ele se vor lipi în timpul coacerii), fie lăsând spații libere între ele (astfel chiflele vor fi acoperite complet de coajă).

Vă recomandăm să divizați aluatul în bucăți mici, deoarece ulterior ele cresc foarte mult. Dacă chiflele sunt prea mari, topping-ul de usturoi și mărar pare insuficient pentru ele.

7.Acoperiți tava cu folie alimentară și puneți-o într-un loc cald până când biluțele de aluat vor crește bine (noi am pus-o pe ușa deschisă a cuptorului încălzit până la 100°C, fără convecție).

8.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 160-180°C și coaceți chiflele timp de 35 minute (orientați-vă după cuptorul dumneavoastră). Pentru ca suprafața lor să rămână fină și să nu se crape, puneți o tavă cu apă pe raftul inferior al cuptorului, ca să creați efectul de baie de aburi.

9.Pregătiți topping-ul: amestecați mărarul mărunțit, usturoiul trecut prin presa de usturoi, sarea și uleiul. Lăsați-le să interacționeze cât timp se coc chiflele.

10.Scoateți chiflele din cuptor și, cât sunt foarte fierbinți, răspândiți uleiul aromat pe suprafața lor, folosind pensula de silicon.

11.Apoi acoperiți-le cu folie alimentară sau un prosop umed și lăsați-le să se răcească complet. Astfel toată umezeala va pătrunde în interiorul lor și chiflele vor fi foarte moi.

12.Serviți chiflele cu ciorbă, supă sau pur și simplu ca gustare. Sunt nemaipomenite: moi, pufoase, aromate și delicioase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!