Chifle japoneze. Secretul unui aluat foarte aerat, care rămâne proaspăt mult timp!

Copturile japoneze sunt celebre, datorită structurii lor pufoase și aerate. După ce am testat această rețetă, nu ne venea să credem că un truc atât de mic transformă chiflele în preparate atât de moi și pufoase. Chiflele japoneze „Hokkaido” rămân proaspete pe parcursul câtorva zile și, după părerea noastră, chiar au devenit mai gustoase în următoarea zi.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-200 ml de lapte;

-360 g de făină;

-15 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată;

-40-45 g de zahăr;

-8 g de zahăr vanilat;

-o linguriță de sare;

-un ou;

-o lingură de unt moale.

Pentru umplutură:

-3 linguri de zahăr;

-2 linguri de unt topit;

-o linguriță de scorțișoară măcinată.

Altele:

-un ou (pentru ungerea chiflelor înainte de coacere);

-1-2 linguri de unt topit (pentru ungerea chiflelor după coacere);

-zahăr pudră (pentru decor).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați 100 ml de lapte și 2 linguri cu vârf de făină cernută într-o crăticioară cu fundul gros, folosind telul, ca să nu rămână cocoloașe. Amestecând continuu, fierbeți compoziția rezultată timp de 2.5-3 minute, pe foc mic-moderat, până când va căpăta consistența de puding. Această compoziție se numește tangzhong și anume ea reprezintă secretul obținerii unui aluat extrem de pufos și aerat.

2.Acoperiți tangzhong-ul cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața lui. Lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.

3.Dizolvați drojdia în 100 ml de lapte cald (30-35°C‌). Adăugați zahărul și 2 linguri cu vârf de făină cernută. Amestecați până la omogenizare. Acoperiți plămădeala obținută cu folie alimentară, un prosop curat de bucătărie sau un capac și puneți-o deoparte (într-un loc cald) pentru 10-15 minute, ca să se activeze drojdia.

4.Adăugați oul, sarea și zahărul vanilat în plămădeală. Amestecați.

5.Adăugați tangzhong-ul răcit. Amestecați.

6.Adăugați treptat făina cernută rămasă. Amestecați cu lingura până când aluatul va deveni destul de vâscos. Apoi frământați-l cu mâinile timp de 10 minute sau cu mixerul (cu telul sub formă de cârlig) pe parcursul a 5 minute. El devine treptat omogen și aproape nelipicios.

7.Adăugați untul moale în aluat. Continuați să-l frământați timp de 7-10 minute cu mâinile sau pe parcursul a 5 minute cu mixerul, până când veți încorpora tot untul în el.

8.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară, un prosop curat de bucătărie sau un capac și lăsați-l să dospească timp de 1.5 ore, până își va tripla volumul, într-un loc cald.

9.Pregătiți umplutura: topiți untul.

10.Amestecați zahărul și scorțișoara măcinată.

11.Modelați chiflele: transferați aluatul dospit pe masa presărată cu făină și divizați-l în 6 bucăți egale. Oferiți-le forma de biluțe.

12.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță ovală, cu grosimea de 5 mm.

13.Ungeți turtița de aluat cu unt și presărați-o cu zahăr combinat cu scorțișoară.

14.Îndoiți-i marginile lungi spre interior, suprapunându-le puțin. Întindeți-o încă puțin cu sucitorul, după care rulați-o sub formă de rulou și lipiți-i „cusătura”.

15.Puneți chiflele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară sau cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 30 minute.

16.Apoi ungeți-le cu ou bătut, folosind pensula.

17.Coaceți chiflele timp de 20-25 minute, până se vor rumeni, în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌.

18.Scoateți-le din cuptor și ungeți-le cu unt topit. Lăsați-le să se răcească pe grătar.

19.Dacă doriți, puteți să le presărați cu zahăr pudră.

20.Serviți chiflele japoneze cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!