Chifteluțe din varză (de post) — foarte gustoase și suculente!

Mâncarea de post este delicioasă! Ca să vă convingeți, încercați să pregătiți chifteluțele din varză după rețeta de mai jos. Haideți să începem!

INGREDIENTE:

-1.5 căpățâni medii de varză;

-2 cepe mari;

-2-3 căței de usturoi sau după gust;

-2-3 cartofi;

-sare, piper negru măcinat — după gust;

-verdeață (mărar, ceapă verde etc.) — după gust;

-3-4 linguri de griș (sau mai mult — depinde de calitatea și suculența verzei);

-aproximativ 130 g de făină;

-ulei — pentru prăjit.

MOD DE PREPARARE:

1.Tocați varza fideluță. Puneți-o într-o cratiță încăpătoare și acoperiți-o cu apă clocotită. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați varza să se opărească pe parcursul a 1-1.5 ore (nu trebuie să o puneți pe foc).

2.Apoi transferați varza într-o strecurătoare mare și așteptați până se va scurge toată apa de pe ea.

3.Turnați puțin ulei într-o tigaie și adăugați varza în ea. Acoperiți-o cu un capac și puneți-o pe foc mare. După puțin timp reduceți flacăra și lăsați varza să se călească pe parcursul a 15-20 minute, până se va evapora tot lichidul eliberat de ea, amestecându-o periodic. Drept rezultat, varza își reduce volumul și devine mai moale.

4.Între timp tăiați ceapa în semiluni sau jumătăți de semilună foarte subțiri.

5.Turnați puțin ulei într-o altă tigaie și adăugați ceapa în ea. Căliți-o până se va înmuia (nu trebuie să o rumeniți). Luați-o de pe foc.

6.Curățați cartofii cruzi și dați-i prin răzătoarea mare. Puneți-i în vasul, în care veți pregăti compoziția pentru chifteluțe.

7.Adăugați usturoiul trecut prin presa de usturoi, ceapa călită și verdeața mărunțită. Amestecați.

8.Adăugați treptat (în 3 porții) varza fierbinte și amestecați foarte bine de fiecare dată.

9.După aceasta adăugați 3-4 linguri de griș și amestecați. El va începe să se umfle, deoarece amestecul de legume este fierbinte și umed. Grișul înlocuiește ouăle și contribuie la menținerea formei chifteluțelor.

10.Adăugați sare și piper negru măcinat după gust. Dacă doriți, puteți să folosiți și alte condimente. Amestecați foarte bine. Gustați neapărat compoziția, ca să vă asigurați că are un gust echilibrat.

11.Adăugați făina și amestecați foarte bine.

12.Ca să verificați dacă ați adăugat cantități suficiente de griș și făină, încercați să modelați o chifteluță. Dacă ea își menține bine forma, înseamnă că compoziția este gata.

13.Modelați chifteluțele și prăjiți-le în ulei: ca atare sau tăvăliți-le în prealabil prin făină, griș sau pesmet. Pregătiți-le pe toate și alegeți varianta, care vă place cel mai mult!

14.Prăjiți-le pe foc moderat, pe ambele părți, până se vor rumeni frumos.

15.Serviți-le cu multă plăcere!

Unele gospodine trec toate ingredientele pentru chifteluțe prin mașina de tocat carne. Este o metodă mai rapidă: chifteluțele se modelează mai ușor și sunt mai omogene. Dar în acest caz legumele eliberează mai mult lichid și, drept rezultat, este necesară o cantitate mai mare de griș. De asemenea, la final, chifteluțele din legume tocate nu sunt la fel de suculente ca cele din legume mărunțite cu cuțitul. Folosiți metoda, care vă place mai mult!

Compoziția pentru aceste chifteluțe (fără făină) poate fi folosită în calitate de umplutură pentru plăcinte sau pateuri. Toate sunt delicioase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!