Choux a la creme — o explozie de aromă și gust!

Choux a la creme cu craquelin și cremă cafeinizată Chantilly (frișca bătută din smântână dulce, care are in compozite zahar si vanilie )

Dacă vă plac eclerele și profiterolurile, suntem siguri că veți fi încântați și de aceste prăjiturele minunate!

INGREDIENTE (pentru aproximativ 30 prăjituri — în funcție de dimensiuni):

Pentru craquelin (stratul crocant de pe suprafața prăjiturilor):

-80 g de făină;

-10 g de pudră de cacao;

-100 g de zahăr;

-80 g de unt rece.

Pentru aluatul opărit (de choux):

-250 ml de apă;

-5 g de sare;

-5 g de zahăr;

-100 g de unt;

-150 g de făină;

-4-6 ouă (în funcție de mărimea lor — orientați-vă după consistența aluatului).

Pentru crema Chantilly:

-500 g de smântână pentru frișcă 33%;

-zahăr pudră — după gust;

-1.5 lingurițe de cafea solubilă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul pentru craquelin: amestecați făina, zahărul (alb sau brun) și pudra de cacao într-un bol potrivit. Adăugați untul rece, tăiat în cubulețe și frământați aluatul cu mâinile până se va aduna sub formă de bilă.

2.Puneți aluatul obținut între 2 bucăți de hârtie de copt și întindeți-l cu sucitorul până la grosimea de 2 mm. Transferați-l cu tot cu hârtia de copt pe o tavă sau un tocător drept și dați-l la congelator.

3.Pregătiți aluatul: puneți apa, sarea, zahărul și untul tăiat în cubulețe într-o crăticioară. Aduceți-le până la punctul de fierbere.

4.Luați compoziția de pe foc și adăugați îndată toată făina cernută în prealabil. Amestecați cu o lingură de lemn până la omogenizare.

5.Apoi puneți aluatul pe foc moderat și, amestecând continuu, încălziți-l până la apariția peliculei de făină pe fundul cratiței.

Dacă observați că pelicula respectivă nu se formează (există vase, în care aceasta poate să nu apară), încălziți aluatul pe parcursul a 5-6 minute. Nu este o problemă, dacă îl veți usca puțin mai mult: drept consecință, vor fi necesare mai multe ouă. Însă dacă îl veți usca prea puțin, aluatul va conține multă umezeală și prăjiturile nu vor crește.

6.Luați aluatul de pe foc și lăsați-l să se răcească pe parcursul a 1-2 minute, ca să evitați coagularea ouălor.

7.Încorporați treptat (câte unul) ouăle în aluatul opărit, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Puteți să realizați acest proces cu mixerul staționar/mixerul manual pornit la viteză mică sau o lingură de lemn (în acest caz va trebui să amestecați foarte energic).

Pe măsura încorporării ouălor, aluatul va deveni mai lichid. Dar aveți grijă să nu exagerați: dacă aluatul va fi prea lichid, nu veți putea modela prăjiturile și veți fi nevoiți să pregătiți altul, deoarece adăugarea ulterioară a făinii nu influențează pozitiv rezultatul.

După ce veți adăuga 4 ouă, bateți următoarele 2 ouă cu furculița și adăugați câte o cantitate mică din ele în aluat. Aceasta este consistența necesară a aluatului:

8.Transferați aluatul într-un poș cu dui rotund (noi am folosit unul cu diametrul de 8 mm).

9.Modelați prăjiturelele sub formă de cerculețe cu diametrul de aproximativ 3 cm, aplicând aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau un covoraș de silicon. Lăsați spații de circa 5 cm între ele, deoarece își măresc mult volumul în timpul coacerii. Dacă pe suprafața lor vor rămâne vârfuri subțiri de aluat, aplatizați-le cu degetul înmuiat în apă.

10.Decupați cerculețe din craquelin-ul congelat, folosind o formă rotundă cu diametrul de circa 3 cm (noi am folosit baza unei duze).

11.Așezați cerculețele de craquelin pe viitoarele prăjituri, fără să le presați.

12.Coaceți prăjiturile timp de 10-15 minute (în funcție de dimensiune) în cuptorul preîncălzit până la 200°C. Nu deschideți cuptorul în timpul coacerii!!!

Dacă după coacere ele s-au lăsat, înseamnă că nu le-ați copt suficient. Dacă s-au crăpat, probabil temperatura de coacere a fost prea mare sau aluatul a fost prea dens.

Prăjiturile trebuie să fie goale la interior:

13.După răcire tăiați „capacul” fiecărei prăjituri cu ajutorul cuțitului pentru pâine și uniformizați-i marginile cu ajutorul formei rotunde, cu care ați decupat craquelin-ul.

14.Pregătiți crema: bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider), zahărul pudră și cafeaua solubilă cu mixerul până la apariția vârfurilor persistente.

Puteți să aromatizați smântâna cu ajutorul boabelor de cafea: pur și simplu înmuiați-le în ea pe parcursul unei nopți (în frigider).

15.Transferați crema obținută într-un poș cu un dui mic, cu formă de stea închisă.

16.Umpleți prăjiturile cu cremă și așezați „capacele” pe marginea acesteia.

Prăjiturile umplute cu cremă rămân crocante pe parcursul a 7-8 ore. De aceea, nu le umpleți cu mult timp înainte de servire.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!