Cinci exemple de alegere nereușită a draperiilor sau Cum un singur element poate strica tot designul?

Încăperea cu geamurile goale arată întotdeauna incompletă. Dar anume draperiile strică cel mai frecvent designul odăilor, chiar și pe cele mai costisitoare. Asemenea situații pot fi comparate cu accentuarea stilului vestimentar: de exemplu, o geantă sau poșetă poate să-l facă mai armonios sau, dimpotrivă, să arate absurd în imaginea generală. Draperiile și perdelele pot consta dintr-o gamă variată de culori, texturi și materiale. De aceea, este dificil de ales varianta, care va decora încăperea. Doar vrem tot ce este mai bun!

Consultanții, care lucrează în magazine, vă pot ajuta să alegeți un duet reușit, dar ei nu știu ce mobilă aveți, care sunt înălțimea și culoarea pereților din locuința dumneavoastră. De aceea, este important să reflectați din timp asupra culorilor și designului draperiilor și perdelelor și pe baza acestora să rugați vânzătorul să vă arate variantele disponibile, în loc inițial să cercetați piața și apoi să decideți. Echipa noastră vă va povesti cum să alegeți draperiile, iar, mai exact, ce greșeli să evitați!

DRAPERIILE ÎN DESIGNUL CONTEMPORAN

1. GALERIA VOLUMINOASĂ

Deseori în locuințele oamenilor pot fi întâlnite galerii voluminoase cu ornamente din ipsos, capete ajurate și alte elemente decorative. În același timp draperiile sunt cele mai obișnuite sau galeria pur și simplu nu se încadrează în conceptul general al designului. Galeria ideală este cea care nu se vede. Ar fi mai bine ca ea să fie mascată de perdele și draperii decât să încarce tot aspectul peretelui.

De asemenea, galeria trebuie să completeze stilul încăperii. Designerii recomandă să fie aleasă în combinație cu lustra. Culoarea și materialul galeriei trebuie să se afle în armonie cu carcasa lustrei. Pe lângă aceasta, cel mai bine ar fi să alegeți capete pentru galerie, care să repete frunzulițele, biluțele sau modelul lustrei sau să se potrivească cu alte elemente ornamentale din încăpere.

2. DRAPERIILE ÎMPĂRĂTEȘTI

Draperiile împărătești, multistratificate, cu tot felul de ciucuri și volănașe, arată absurd în încăperile destul de modeste sau cu mobilier din anii ’90, care se întâlnește încă destul de frecvent. De asemenea, datorită lor, camerele mici arată vizual încă mai minuscule. Asemenea decorare a geamurilor este potrivită pentru spațiile mari din vile. În apartamentele obișnuite această soluție arată prea complex.

Când întâlnești asemenea frumusețe în locuințele foarte simple, ai impresia că renovarea lor a început cu draperiile, după care s-au terminat resursele, fiind insuficiente pentru restul. Minimalismul este cel mai bun tovarăș al designului din casele persoanelor cu venit mediu. Nu contează câți bani a investit omul în renovare sau cât de veche este mobila lui: cele mai importante sunt simțul măsurii și gustul.

3. DRAPERIILE PESTRIȚE

Când privim emisiunile televizate despre designul de interior, observăm că designerii folosesc deseori elemente cu culori intense sau forme accentuate. Dar este important să ținem minte că designul este privit în ansamblu și geamurile odăii nu trebuie să iasă în prim plan. Dacă veți atârna draperii verzui cu floricele într-o cameră cu pereții albaștri, acestea vor arăta ciudat. Culoarea draperiilor, completată cu o țesătură ușoară, cu ornamente stricte, reprezintă soluția ideală.

4. NUANȚELE METALICE, AURII, DEGRADEURILE

Culoarea aurie poate fi potrivită pentru designul de interior. Puteți să folosiți elemente aurii, dar ele trebuie să aibă un număr rezonabil. Țesăturile aurii pot fi înlocuite excelent de nuanțele ocre. Încăperea capătă un aspect mai ușor și mai laconic. Putem să spunem același lucru despre țesăturile-cameleon și alte draperii lucitoare: ele sunt dificil de încadrat armonios în stilul încăperilor chiar și de designerii experimentați, deoarece arată foarte ireal în timpul iluminării artificiale.

5. PREA MULTE ELEMENTE DECORATIVE

Mult nu înseamnă bine. Uneori oamenii vor cu atâta ardoare să-și decoreze geamurile, încât pierd simțul măsurii. Această situație poate fi comparată cu relațiile interumane: atenția excesivă poate fi percepută ca impertinență. Dacă draperiile prezintă un desen și vreți să-l completați cu garnituri cu pensule, nu trebuie să mai agățați fluturași artificiali și tot felul de floricele pe ele sau să le încărcați cu o perdea cu model dens.

Există o regulă simplă: modelul de pe perdea trebuie să se potrivească cu draperiile. De asemenea, draperiile nu trebuie să repete imprimeurile de pe tapet: dacă tapetul are o nuanță fină de roz și petale reliefate, atunci draperiile nu trebuie să fie la fel. Altfel ele pur și simplu se vor „pierde”.

Decorarea geamurilor trebuie să accentueze designul, să-l completeze. Aceasta nu înseamnă că trebuie să alegeți cele mai simple draperii monocromatice și o galerie-șină. Este important ca toate elementele decorative să fie interconectate. Dacă designul este luxos și geamurile sunt mari, atunci puteți să experimentați și cu draperiile.

Mobila, elementele ornamentale, draperiile și dispozitivele electronice trebuie să creeze un tablou complet, armonios. Fără îndoială, biroul din anii ’80, canapeaua verde de la începutul anilor 2000, draperiile împărătești și statuia unei zeități antice din polistiren expandat nu creează o asemenea priveliște. Dar în fiecare casă există propriile reguli și gusturi.

Povestiți-ne în comentarii cum alegeți draperiile pentru casa dumneavoastră! De asemenea, distribuiți acest articol prietenilor voștri prin intermediul rețelelor de socializare!

Spor la treabă!