Cinci îngrășăminte naturale pentru plantele de interior – vor crește ca niciodată!

Toate produsele le aveți în frigider!

Cu siguranță, mulți vor fi de acord cu părerea că florile sunt una dintre cele mai minunate creații ale naturii.

Cândva, florile creșteau doar afară, însă treptat oamenii au învățat să le cultive în condiții de casă, astfel încât să se poată bucura de frumusețea lor pe tot parcursul anului.

Chiar dacă afară ninge, e viscol și ger, pe pervaz poate sta o plantă pitorească, care ne va aminti de vară.

Cu toate acestea, este imposibil de cultivat flori sănătoase, care înfloresc abundent, și alte plante de interior fără întrebuințarea îngrășămintelor.

Cel mai bine este atunci când îngrășămintele sunt naturale. În articolul de astăzi, vorbim despre cum să fertilizăm mai bine plantele, când să facem acest lucru și cu ce.

Când plantele au nevoie de fertilizare?

Plantele de apartament trebuie fertilizate mult mai frecvent decât credeți. Acest lucru se explică prin faptul că suprafața de alimentare a plantelor de interior și florilor este limitată. Nici cel mai mare ghiveci nu poate asigura plantei substanțele nutritive pe care le-ar fi obținut din sol în câmp deschis.

O soluție ar putea fi transplantarea periodică în sol nou. Însă, deja peste 2 luni, vor apărea primele indicii ale insuficienței de hrană. Astfel, aspectul plantelor ne poate sugera momentul potrivit când îngrășămintele vor da cel mai bun rezultat. Iată semnele, care vorbesc despre necesitatea fertilizării:

-încetinirea creșterii;

-culoarea frunzelor devine mai palidă, frunzele devin mai mici ca dimensiune, acestea cad;

-planta nu mai înflorește sau inflorescențele cad fără să se deschidă;

-apariția frunzelor galbene, petelor pe frunze și altor momente neplăcute.

Ce îngrășămintele naturale pot fi folosite?

Pentru plantele de interior este cel mai bine să utilizați îngrășăminte naturale, tratându-le cu remedii naturiste. Să vedem care sunt produsele potrivite pentru folosirea în calitate de fertilizant.

1.Zahăr de sfeclă sau trestie

Cel mai popular îngrășământ natural printre amatorii de plante de apartament este zahărul, atât de sfeclă, cât și de trestie.

Glucoza, care se descompune la formarea zahărului, reprezintă o sursă de energie pentru o multitudine de procese din interiorul plantelor. O altă funcție a glucozei este cea structurală. Însă glucoza își îndeplinește perfect funcțiile cu o singură condiție: dioxidul de carbon.

Pentru ca fertilizarea cu zahăr să dea rezultate bune, încercați următoare rețetă: dizolvați 1 lingură de zahăr în 500 ml de apă și udați plantele. Folosiți soluția cel mult 1 dată pe lună.

2.Îngrășământ de cafea

Un alt produs minunat pentru o hrană suplimentară a plantelor de interior este cafeaua băută.

Un alt beneficiu al acestui îngrășământ este că se prepară simplu: trebuie doar să beați o cafea. Însă țineți cont de faptul că nu toate plantele suportă cafeaua și aciditatea sporită a solului provocată de aceasta.

Cafeaua poate fi înlocuită, de asemenea, cu infuzie de ceai. Dacă folosiți infuzia în calitate de îngrășământ, nu uitați că și musculițele negre o preferă.

3.Îngrășământ de citrice

Coaja multor plante tropicale, cum sunt mandarinele, portocalele și bananele, poate fi folosită ca îngrășământ pentru plante de apartament.

Înainte să utilizați coaja, trebuie să o pregătiți: o mărunțiți, apoi umpleți 1/3 a unui borcan de 1l și turnați apă clocotită până la marginile borcanului.

Amestecul trebuie să stea la infuzat timp de 24 de ore, apoi îndepărtați coaja, mai adăugați apă până la 1l de soluție și udați plantele.

4.Cenușă

La prima vedere, s-ar părea că cenușa nu poate rezolva problema bolilor plantelor. Însă, această părere este greșită.

Cenușa conține mult fosfor, fier, zinc și potasiu, de care atât de mult au nevoie plantele. Iată cum se folosește: amestecați cenușa cu pământ în timpul transplantării.

De asemenea, puteți folosi cenușa în formă lichidă: dizolvați 1 lingură de cenușă într-un litru de apă la temperatura camerei. Udați plantele cu soluția obținută 1 dată pe săptămână.

5.Îngrășământ de ceapă

Produsul, fără de care pare imposibil orice fel de mâncare – ceapa – poate fi folosită nu doar în gastronomie, dar și în grădinărit. Îngrășământul de ceapă se prepară din coji de ceapă și are o influență benefică asupra creșterii plantelor.

Puteți obține rezultate rapide și eficiente cu ajutorul următoarei rețete: turnați 2l de apă clocotită peste 50 gr de coji de ceapă.

Amestecați foarte bine, apoi aduceți compoziția din nou până la punctul de fierbere și o fierbeți timp de 10 minute. Lăsați soluția la infuzat timp de 3 ore, apoi o strecurați și treceți la irigarea plantelor.

Ce substanțe naturale folosiți dumneavoastră în calitate de îngrășământ pentru plantele de interior?

Spor la grădinărit!