Cincisprezece cele mai frecvente greșeli în timpul plantării culturilor decorative!

Dacă sunteți un grădinar începător, probabil că nu cunoașteți toate aspectele creșterii plantelor decorative. Despre multe din ele nu se poate spune ”le-ați sădit și ați uitat”. Din cauza plantării necorespunzătoare, exemplarele capricioase nu se vor înrădăcina. Cum puteți preveni acest lucru? 

Plantarea adecvată reprezintă jumătate din succes. Prin urmare, este important în faza inițială să faceți totul conform regulilor. 

1.Perioada nepotrivită pentru plantare 

Începătorii de multe ori nu se gândesc când este cel mai bun moment pentru plantarea culturilor în grădină. Înainte de a sădi plante decorative în grădina cu flori, determinați perioada potrivită pentru plantare. Ele diferă în funcție de regiune și de tipul răsadului. 

În regiunea de sud, plantele din recipiente pot fi sădite în pământ pe tot parcursul sezonului, iar exemplarele cu sistem radicular descoperit – la sfârșitul lunii noiembrie. În regiunile nordice, cel mai bine se înrădăcinează culturile decorative plantate primăvara (înainte de începerea perioadei de vegetație). În același timp, se recomandă să dați preferință plantelor cu sistem radicular acoperit. 

2. Pregătirea incorectă și inoportună a gropii de plantare 

Plantele trebuie sădite nu în gropi proaspăt săpate, ci în gropi pregătite din timp. Pentru plantarea de primăvară, gropile și solul se pregătesc din toamnă, pentru plantarea de toamnă – cu o lună înainte de plantarea drajonilor și pentru plantarea de vară – cu 2-3 săptămâni mai devreme. 

Groapa de plantare trebuie să fie de mărimea potrivită, astfel încât rădăcinile îndreptate ale plantei să încapă liber în ea. Pentru drajonii de copaci și arbuști, de regulă, este necesară o gaură de 70 × 70, pentru toate culturile ornamentale, care se plantează cu balotul de pământ, gaura trebuie să fie cu 30 cm mai mare decât dimensiunea balotului. 

Sfat. Există câteva caracteristici ale sădirii plantelor în zonele, unde anterior au fost numeroase clădiri. Aici, gropile de plantare se sapă cu o dimensiune de cel puțin 150 × 100 cm, în timp ce solul trebuie înlocuit complet cu unul nou: se folosește pământ de gazon cu humus, adăugând gunoi de grajd descompus. 

3. Amestecarea straturilor de sol 

Grădinarii fără experiență amestecă adesea stratul fertil superior al pământului cu cel de jos – mai sărac. Iar gaura de plantare trebuie umplută doar cu sol fertil. Se recomandă să adăugați în pământ humus sau compost (10-20 kg – pentru copaci, 6-8 kg – pentru arbuști, 2-3 kg – pentru butași de flori). Ar fi mai bine să nu folosiți stratul inferior infertil atunci când plantați culturile. 

4. Adăugarea gunoiului proaspăt de grajd 

Acest lucru este categoric interzis, deoarece gunoiul proaspăt de grajd poate arde planta tânără, în special, rădăcinile ei. În gaura de plantare puteți adăuga doar gunoi de grajd complet putrezit. 

5. Renunțarea la drenaj 

Plantele pot putrezi în solurile argiloase grele sau prea umede fără stratul de drenaj (cel puțin 10 cm grosime), prin urmare, înainte de plantare, e nevoie să adăugați la baza gropii cărămidă spartă bucăți, piatră concasată, balast sau argilă expandată. 

6. Neatenția față de sistemul radicular 

Înainte de plantarea unei plante cu sistem radicular descoperit, trebuie să faceți o examinare amănunțită a rădăcinilor. Toate părțile deteriorate și uscate trebuie tăiate cu grijă cu o foarfecă horticolă. Tăieturile și orice rană se recomandă să fie presărate cu cărbune de lemn. 

7. Adâncirea incorectă a bulbului 

Bulb se numește locul de trecere de la tulpină spre rădăcină. La majoritatea plantelor, la plantare, bulbul trebuie să fie la nivelul suprafeței solului. Dar, de exemplu, în cazul clematisului, acest loc ar trebui să fie adâncit cu 7-10 cm. De asemenea, în timpul plantării, este posibilă adâncirea cu 2-3 cm a unor flori perene, al cărui bulb crește vertical în jos: astilbe, heuchera, mușcată cu rizom mare. 

8. Tunderi neefectuate 

La unele plante, în special la trandafiri, înainte de plantare, trebuie să îndepărtați lăstarii slabi și deteriorați, iar cei rămași (3-5 ramuri) să le tăiați astfel încât pe ei să rămână 3-7 muguri (în funcție de soi). 

9. Neglijarea prelucrării rădăcinilor 

Rădăcinile plantelor, care se înrădăcinează greu, trebuie prelucrate în timpul plantării cu amestec de argilă, pregătit după următoarea rețetă: în 10l de apă, dizolvați o cantitate de argilă, cât să obțineți o compoziție, în care, după ce introduceți mâna, lichidul nu curge complet, ci se reține pe piele într-un strat subțire. Apoi, în soluție, se adaugă orice stimulator de creștere radiculară (vedeți dozajul pe instrucțiunile de preparare) și 1 kg de gunoi de grajd descompus. 

Rădăcinile plantei trebuie scufundate în compoziție, apoi uscate în aer liber pe vreme uscată timp de 30 de minute. Și numai după finalizarea acestei proceduri, puteți introduce drajonul în groapa pregătită anterior. 

10. Irigarea incorectă 

Chiar înainte de plantarea culturilor, trebuie să udați groapa, astfel încât pământul din ea să se așeze puțin. Dacă umeziți solul numai după plantarea butașului, atunci după ce solul se va așeza, bulbul plantei va fi mai jos de nivelul necesar. 

11. Distrugerea balotului de pământ 

Drajonii cu sistem radicular acoperit trebuie transplantați împreună cu balotul de pământ, iar rădăcinile trebuie să rămână neatinse. Dar pentru aceasta trebuie să scoateți cu atenție planta din recipient. Pentru ca butașul să se elibereze mai ușor de vas, udați mai întâi foarte bine solul, așteptați, până lichidul se va îmbiba, și doar după aceasta puteți scoate cu atenție planta, întorcând ghiveciul cu susul în jos și bătând ușor la bază. 

12. Plantarea fără suport 

Dacă plantați culturi înalte sau liane, înainte și în timpul plantării, fixați lângă ele țăruși de suport. De îndată ce vântul va deveni mai puternic, legați lăstarii de suporturi, în caz contrar, ei se vor rupe, nereușind să se înrădăcineze. 

13. Refuzul de a mulci plantațiile 

Nu este suficient să aplatizați și să udați solul din jurul plantațiilor. Acesta trebuie să fie mulcit cu rumeguș, scoarță, paie sau turbă. Acest lucru va menține umezeala în sol și nu va permite buruienilor să treacă peste bariera de mulci. 

14. Protecția rea împotriva gerurilor 

Plantele tinere iubitoare de căldură (de exemplu, Azaleele de grădină), toamna, în anul de plantare trebuie să fie acoperite cu ramuri de molid sau alt material. În caz contrar, primele înghețuri vor distruge răsadurile. 

15. Ignorarea cerințelor individuale ale plantelor 

Înainte de a planta o cultură, studiați cu atenție „temperamentul” acesteia și acordați atenție nu numai tipului, ci și unui soi specific. Unele culturi adoră locurile deschise și însorite, în timp ce altele au nevoie de umbră. 

Spor la grădinărit!