Cipici fără cusătură – cei mai simpli și călduroși!

Model realizat pentru mărimea 37. Partea de sus este din elastic 2×2, în rest se lucrează în punct leneș. Talpa este fără cusătură.

AVEȚI NEVOIE DE:

– fire de tricotat de 2 culori (roz deschis, albastru) 50 gr/200 m (100% acril);

– andrele nr.3;

– foarfecă.

PAȘI DE URMAT:

1. Montați pe andrele 22 de ochiuri (lucrați cu fir dublu).

2. Lucrați elasticul cu fir albastru. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, până la sfârșitul rândului. Lucrați astfel 4 rânduri.

3. Luați firul roz și lucrați 4 rânduri 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos.

4. Repetați elasticul cu fir albastru și elasticul cu fir roz. În total, vor fi 16 rânduri, 6,5 cm.

5. Luați firul albastru și lucrați 50 de rânduri în punct leneș (14 cm): toate ochiurile pe față, atât pe partea de față, cât și pe partea de dos. În total, lucrul are 20 cm.

6. Luați firul roz și scădeți ochiuri: 1 rând de ochiuri pe față, apoi, pe partea de dos: primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri împreună pe față după peretele din față, toate ochiurile pe față, până la ultimele 3 ochiuri, 2 ochiuri împreună pe față, ochiul de margine pe dos.

7. Rândurile pe față le lucrați fără scăderi, iar în cele pe dos scădeți ochiuri, până pe andrele rămân 10 ochiuri.

8. Lucrați 1 rând cu ochiuri pe față (inclusiv ultimul ochi), întoarceți lucrul pe partea de dos,  lucrați din nou 1 rând de ochiuri pe față (inclusiv ultimul ochi) și ridicați 1 ochi din cosița de pe partea laterală. Pe andrele sunt 11 ochiuri.

9. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față (inclusiv ultimul ochi) și ridicați 1 ochi din cosița de pe partea laterală. Pe andrele sunt 12 ochiuri.

10. Ridicați ochiuri în fiecare rând, până pe andrele vor fi din nou 22 de ochiuri.

11. Luați firul albastru, lucrați 1 rând de ochiuri pe față, ultimul ochi îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați un perete al cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe față.

12. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați un perete al cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe dos.

13. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați un perete al cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe față.

14. Lucrați astfel talpa, până la elastic.

15. Luați firul roz și lucrați călcâiul. Lucrați 1 rând de ochiuri pe față, întoarceți lucrul și, pe partea de dos, scădeți ochiuri: primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri împreună pe față, lucrați cu ochiuri pe față, până la ultimele 3 ochiuri, 2 ochiuri împreună, ochiul de margine pe dos.

16. Întoarceți lucrul și lucrați pe partea de față fără scăderi.

17. Pe partea de dos, scădeți ochiuri: primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri împreună, ochiurile pe față, până la ultimele 3 ochiuri, 2 ochiuri împreună, ochiul de margine pe dos.

18. Continuați să scădeți ochiuri pe partea de dos, până pe andrele rămân 10 ochiuri.

19. Lucrați 1 rând de ochiuri pe față, întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ochiul de margine pe dos și ridicați un ochi de pe partea laterală. Pe andrele sunt 11 ochiuri.

20. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ochiul de margine pe dos și ridicați un ochi de pe partea laterală. Pe andrele sunt 12 ochiuri.

21. Continuați să ridicați ochiuri, până pe andrele vor fi 22 de ochiuri.

22. Începeți să ridicați ochiuri de pe partea laterală a elasticului: primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați ambii pereți ai cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe dos.

23. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați ambii pereți ai cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe față.

24. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați ambii pereți ai cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe dos.

25. Întoarceți lucrul, primul ochi îl lucrați cu firul albastru, apoi lucrați ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați ambii pereți ai cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe față.

26. Întoarceți lucrul, primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi, îl transferați pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, ridicați ambii pereți ai cosiței, transferați ochiul de pe andreaua dreaptă pe andreaua stângă și lucrați 2 ochiuri împreună pe dos.

27. Lucrați astfel încă 2 rânduri, apoi lucrați la fel cu fir roz și, la final, lucrați cu fir albastru ridicând ochiuri.

28. Pe partea de dos, închideți ochiurile.

Mult spor!