Ciuperci vor fi o mulțime! O metodă simplă cum puteți crește ciuperci Pleurotus în casă!

Cultivarea ciupercilor nu este de fapt o sarcină atât de dificilă. Principalul lucru este să respectați câteva reguli și veți avea mereu ciuperci la îndemână! Cel mai simplu și ușor mod este să cultivați ciuperci, care cresc pe rumeguș, cum ar fi ciupercile Pleurotus. 

Pentru cultivare, aveți nevoie de materia primă – o ciupercă Pleurotus. Nu se recomandă să folosiți o ciupercă cumpărată din piață, deoarece ar putea fi crescută cu ajutorul unei cantități mari de nitrați. Cel mai bine este să găsiți ciuperca în pădure sau să comandați un miceliu. În viitor, de la ciuperca crescută, veți obține un miceliu gratuit – astfel, procesul va fi nesfârșit și continuu. 

De asemenea, pe lângă ciupercă (miceliu), veți avea nevoie de rumeguș. Luați orice găsiți în grădină, puteți utiliza și ramuri subțiri și frunze căzute. Tot substratul trebuie fiert bine într-o cratiță timp de aproximativ 10 minute, apoi îl transferați într-un sac și îl lăsați să se scurgă timp de 1,5-2 ore, apoi poate fi folosit. 

Faceți o pungă din polietilenă. În interiorul rumegușului (trebuie să fie umed, dar nu trebuie să curgă apă când îl stoarceți!), distribuiți bucăți de picior de ciupercă sau miceliu. Important: ciupercile Pleurotus trebuie cultivate ermetic, deci, de exemplu, o plasă sau un sac din pânză nu este potrivit. Faceți 5-6 tăieturi în polietilenă pentru circulația aerului. Ciupercile vor începe să crească în aceste găuri. 

Lăsați ciupercile pentru o perioadă de 10-16 zile la o temperatură nu mai mare de 25 de grade. După aceea, miceliul va umple activ rumegușul și ciuperci mici vor începe să crească. În acest moment, sacul trebuie mutat într-o cameră mai rece, de exemplu, afară sau în pivniță (va fi nevoie de iluminare suplimentară cu lampa), în funcție de sezon. Ciupercile pot crește pe tot parcursul anului, principalul lucru este să le asigurați condițiile necesare. De asemenea, umiditatea ar trebui să fie suficientă și pentru aceasta trebuie doar să stropiți sacul de 3-4 ori pe zi cu pulverizatorul. 

Pe parcursul săptămânii viitoare, ciupercile vor începe să crească activ. În total, din momentul în care miceliul se distribuie prin rumeguș, până la apariția unei ciuperci adulte, vor trece 30 de zile. Puteți tăia picioarele ciupercii crescute și să le folosiți din nou – distribuindu-le iarăși în sacul cu rumeguș. Rumegușul folosit nu poate fi reutilizat – poate servi drept îngrășământ sau mulci în grădină. 

La fel se poate face și într-un borcan de sticlă care menține bine umezeala. Această metodă este potrivită pentru cei, care doresc să cultive ciuperci în casă – de exemplu, pe pervazul bucătăriei. Umpleți un borcan de 3-4l (cu cât este mai mare cu atât mai bine) cu același rumeguș fiert, stors și ușor umed, distribuiți miceliul. 

Acoperiți borcanul cu orice polietilenă, de exemplu, o pungă de plastic. Legați cu bandă adezivă. Faceți o gaură în centru pentru circulația aerului. Din miceliu, ciupercile cresc în mediu mai rapid decât din piciorușe de ciupercă (cu 1-1,5 săptămâni mai devreme), dar, în rezultat, ciuperca este la fel de mare, frumoasă și gustoasă. 

Schema de cultivare este aceeași: mai întâi, miceliul trebuie să umple tot rumegușul, apoi îl transferați într-un loc mai răcoros și umed (aproximativ 15 grade) și așteptați recolta. Dintr-un borcan obțineți suficiente ciuperci pentru cina unei familii! Puteți pune câteva borcane la distanță de 5-7 zile și veți avea mereu ciuperci la îndemână! 

Mult spor!