Ciupirea și formarea mușcatei!

Mulți întâlnesc problema formării mușcatelor. Primăvara, are loc înflorirea abundentă a mușcatelor, deoarece ziua devine mai lungă, vremea mai caldă, iar plantele se trezesc din hibernare. Mușcata crește înaltă, până la 1 m, de regulă, o singură tulpină. Planta nu are un aspect foarte estetic, iată de ce este important să fie formată corect. Să aflăm procesul pas cu pas.

Există câteva motive de ce mușcata crește în înălțime: 

-temperatura din cameră este mai mare de 20°C; 

-ziua este scurtă și planta nu are suficientă lumină. 

1.Puteți pur și simplu să ciupiți punctul superior de creștere, păstrând un ciot și îndepărtând mugurii nou formați. 

2. De asemenea, puteți tăia puțin din tulpină, iar butașul cu frunză îl puteți înrădăcina. Astfel, veți obține 2-3 plante dintr-o singură tufă. 

3. În final, avem o plantă scundă cu 3 frunze, suficiente pentru dezvoltarea ulterioară a tufei.

4. Îndepărtați și bobocii, care la fel consumă multă putere și nutrienți. 

Fără ciupire, lăstarii laterali nu au suficientă forță să se dezvolte, deoarece toate substanțele nutritive le folosește tulpina centrală. După ciupire, ei vor începe să crească, iar planta va deveni mică și stufoasă. În câteva luni, va da muguri noi și va înflori mai frumos. 

Dacă plantele dumneavoastră sunt de aceeași mărime ca și ale noastre, le puteți fertiliza cu îngrășământ complex, care conține azot, fosfor și potasiu câte 20% fiecare și alte microelemente. Astfel, planta va primi proporții egale de substanțe și va crește uniform, atât masa vegetală, cât și sistemul radicular, și mugurii florali. Se folosește 1 gr de îngrășământ la 1l de apă. 

Dacă vreo parte a plantei întârzie în dezvoltare, de exemplu nu se formează muguri și sunt puține flori, atunci dați prioritate îngrășămintelor cu mai mult potasiu. Cu fosfor, mușcatele se hrănesc doar în perioada rece a anului, atunci când plantele dorm, pentru ca sistemul radicular să fie puternic. Azotul este elementul necesar pentru dezvoltarea masei vegetale. Deci, puteți folosi un îngrășământ complex, dar cu un procent mai mare de un anume element necesar. 

Marele avantaj al mușcatelor este că există o diversitate imensă de soiuri, astfel vă puteți completa permanent colecția. 

Spor la grădinărit!