Clătite marocane ”Beghrir” – incredibil de pufoase și cu multe găuri la suprafață!

Clătite marocane. Aceste clătite sunt delicioase și foarte frumoase! Se prepară mai puțin obișnuit, însă au un gust excepțional. Sunt atât de pufoase și aerate, încât n-o să vă vină a crede că sunt adevărate! Se topesc în gură! Iar cel mai important, se prepară simplu și din ingrediente accesibile.

INGREDIENTE:

-280 gr de griș (cel mai bine fin);

-200 gr de făină;

-700 ml de apă caldă (aproximativ 38 grade);

-6 gr de drojdie uscată;

-1 linguriță de praf de copt;

-1 lingură de zahăr;

-1 linguriță de sare;

-vanilie.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați 200 ml de apă caldă într-un vas, adăugați zahărul și amestecați, până se dizolvă complet. Când apa devine transparentă, iar la baza vasului nu mai sunt granule, adăugați drojdia și amestecați, până la omogenizare. Lăsați compoziția pentru 5-7 minute, să se activeze drojdia.

2.În alt vas, amestecați grișul cu făină (cernută preventiv), praf de copt, vanilie și sare.

Sfat. Acest aluat este foarte interesant, se folosește și drojdie, și praf de copt. Ultimul are funcția de a grăbi procesul, respectiv aluatul va dospi mai repede și, cel mai important, nu se va simți mirosul de drojdie.

3.Compoziția de drojdie va forma spume la suprafață. O amestecați și adăugați 2 linguri din ingrediente uscate, apoi amestecați cu telul sau mixerul, astfel încât aluatul să fie fără cocoloașe și să aibă o consistență omogenă.

4.Turnați 500 ml de apă caldă într-un vas mai mare, adăugați drojdia, apoi încorporați treptat amestecul rămas de făină. Dacă veți adăuga ingredientele uscate toate o dată, aluatul nu va fi la fel de aerat și pufos. Chiar dacă aluatul vă pare prea lichid, nu e nevoie să mai adăugați făină. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați aluatul pentru 10-15 minute, timp în care va crește destul de mult.

5.Amestecați cu grijă, astfel încât aluatul să fie omogen și fără spumă. Aluatul final trebuie să fie lichid și cu multe bule la suprafață. Dar aveți grijă să nu-l lăsați prea mult, ar fi bine să prăjiți clătitele mai repede.

6.Puneți tigaia la foc, dar nu o înfierbântați prea tare. O ungeți cu unt de cocos (doar pentru prima clătită) și turnați un polonic de aluat în mijloc. Nu e nevoie să rotiți tigaia, aluatul se va repartiza singur. Coaceți clătitele la foc mediu, pentru că nu trebuie întoarse pe cealaltă parte. Veți observa cum se formează bule, care ulterior se vor sparge și vor rămâne găurele. Dacă aluatul dumneavoastră va fi prea dens, nu va forma atât de activ bule. Aceste clătite au o culoare deschisă, deci nu trebuie să le coaceți prea mult timp. Când aluatul lichid dispare, clătita e gata.

Sfat. Clătitele se prăjesc foarte rapid, iată de ce vă recomandăm să le coaceți chiar înainte de servire. Datorită grișului, clătitele marocane se păstrează foarte bine pentru un timp îndelungat.

7.Pregătiți sosul. Topiți puțin unt, în care adăugați miere lichidă și amestecați foarte bine. De asemenea, puteți topi untul și mierea împreună, la bain marie, însă prima metodă este mai corectă. În plus, mierea nu va pierde din proprietăți.

Clătitele marocane sunt fine, pufoase și foarte moi, iar aroma este pur și simplu imposibilă! Serviți-le, înmuindu-le în miere, iar dacă le stropoți cu miere, se umple fiecare găurică și clătitele se îmbibă complet cu miere – cuvintele sunt în plus! În cazul în care doriți să impresionați oaspeții, stropiți clătitele cu sos de unt și miere – nimeni nu va putea uita acest gust! Apropo, clătitele marocane pot fi servite și cu ceva sărat, pentru că gustul lor, de fapt, este neutru.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!