Clătite umplute cu brânză dulce de vaci și stafide (la cuptor) — perfecte pentru orice ocazie!

Până în prezent noi v-am oferit multe rețete de clătite delicioase, care sunt bune ca atare sau cu diverse umpluturi. Iar astăzi vă propunem rețeta aluatului pentru clătitele, care se potrivesc în mod ideal pentru umplerea cu compoziții atât dulci, cât și sărate.

Vom pregăti clătite umplute cu brânză dulce de vaci și stafide, coapte la cuptor. Ele sunt incredibil de gustoase, aromate și fine. După coacere clătitele capătă o crustă aurie și ușor crocantă, gust plăcut de brânză și aromă de vanilie. Suntem siguri că o să vă placă: probabil aceasta este una dintre cele mai populare umpluturi pentru clătite.

Puteți să serviți aceste clătite cu fructe, sos de ciocolată, lapte condensat sau smântână, în calitate de fel individual de mâncare, gustare sau desert. De asemenea, ele reprezintă o idee excelentă pentru micul dejun, mai ales dacă le veți umple de cu seară și le veți da la frigider, iar dimineața doar le veți prăji sau coace. Pregătiți și gustați aceste clătite apetisante! Sperăm că vă vor impresiona!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-5 ouă + 2 albușuri (sau 6 ouă);

-600 ml de lapte/apă;

-230 g de făină;

-½ linguriță de sare;

-o lingură de zahăr (pentru clătitele cu umpluturi dulci);

-o lingură de ulei.

Pentru umplutura de brânză:

-500 g de brânză dulce de vaci;

-100 g de zahăr tos/pudră;

-100 g de stafide;

-2 gălbenușuri de ouă;

-un vârf de cuțit de vanilină (puteți să o înlocuiți cu un plic de zahăr vanilat, o linguriță de extract de vanilie sau o fiolă de esență de vanilie).

Suplimentar:

-ulei — pentru prăjit;

-unt/ghee — pentru ungerea clătitelor;

-zahăr — pentru presărat (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți 5 ouă și 2 albușuri într-un bol adânc (dacă veți pregăti alte umpluturi, care nu necesită gălbenușuri, puteți să folosiți 6 ouă întregi). Adăugați sarea și zahărul (doar pentru clătitele cu umpluturi dulci). Amestecați foarte bine cu telul.

2.Adăugați aproximativ 1/3 din lapte și făina cernută. Amestecați cu telul până când compoziția va deveni netedă și omogenă, fără cocoloașe.

3.După aceasta diluați aluatul dens, pe care l-ați obținut, cu laptele rămas. Amestecați foarte bine.

Dacă doriți, puteți să înlocuiți laptele cu apă fiartă și răcită sau să folosiți lapte amestecat cu apă în proporții egale. De asemenea, având în vedere că făina poate fi diferită, este posibil ca aluatul să fie prea gros: în acest caz veți avea nevoie de puțin mai mult lapte sau apă.

Vrem să menționăm faptul că cu cât aluatul va fi mai lichid, cu atât clătitele vor ieși mai subțiri.

4.La sfârșit adăugați uleiul și amestecați. Aluatul este gata!

5.Încingeți bine tigaia. Reduceți puțin flacăra, ca să evitați arderea clătitelor. Ungeți tigaia cu ulei înainte de prăjirea fiecărei clătite. Coaceți clătitele pe o singură parte, fără să le rumeniți tare (ele trebuie să rămână deschise la culoare): când pe suprafața clătitei nu mai rămâne aluat crud, ea este gata și trebuie să o luați de pe tigaie.

Din această cantitate de aluat am obținut 25 clătite subțiri, moi, semitransparente, dar destul de elastice, datorită conținutului mare de ouă. Diametrul lor este de 20-22 cm (le-am prăjit simultan pe 2 tigăi).

6.Pregătiți umplutura: puneți brânza dulce de vaci, gălbenușurile, zahărul tos/pudră și vanilina (dacă doriți, puteți să folosiți alte arome: coajă de lămâie sau portocală etc.). Amestecați până la omogenizare.

7.De principiu, umplutura este gata. Puteți să o folosiți ca atare sau să adăugați stafide, fructe confiate, fructe proaspete sau uscate în ea. Noi am utilizat stafide, pe care le-am opărit timp de 5 minute în apă clocotită, după care le-am uscat cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

8.Umpleți clătitele: așezați umplutura pe fața prăjită a fiecărei clătite, la nivelul unei margini (uniform și în cantitate moderată). Acoperiți umplutura cu marginea, lângă care este pusă. Apoi îndoiți marginile laterale ale clătitei spre interior și rulați-o sub formă de rulou.

9.Așezați clătitele umplute într-o tavă unsă cu unt. Ungeți-le generos cu unt topit sau smântână fermentată. Dacă umplutura este dulce (ca în cazul nostru), puteți să presărați clătitele cu zahăr: acesta se caramelizează în timpul coacerii, transformându-se într-o crustă gustoasă și frumoasă de caramel.

10.Coaceți clătitele timp de 40 minute, până vor deveni aurii, în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

11.Serviți clătitele.

Avantajul acestor clătite se rezumă la faptul că, indiferent de umplutura lor, ele se congelează foarte bine, ceea ce înseamnă că puteți să pregătiți deodată o cantitate mai mare și să aveți întotdeauna semipreparate delicioase, de casă, la îndemână.

Ca să congelați clătitele umplute, așezați-le în câteva straturi în recipiente ermetice, separând straturile cu bucăți de hârtie de copt. Înainte de a le prăji sau coace, trebuie să le decongelați.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!