Coaja de ceapă – o adevărată comoară pentru grădinari!

Uneori, trecem cu vederea unele metode vechi și verificate de creștere a recoltei sau de combatere a dăunătorilor și bolilor.

Coaja de ceapă este una din rezervele de creștere a recoltei. Decoctul de coji de ceapă conține tot tabelul periodic al lui Mendeleev: calciu, potasiu, mangan, magneziu, fier, cupru, seleniu, crom, bor etc. Cojile ucid microflora patogenă din sol, hrănind, în același timp, planta cu microelemente. Acționează asupra plantelor ca o tinctură de ginseng asupra omului. Decoctul și infuzia stimulează creșterea plantelor. Ele devin mai rezistente la boli și dăunători.

Cojile de ceapă pentru castraveți

De îndată ce observați cea mai mică îngălbenire a frunzelor de castraveți, luați două mâini de coji de ceapă, puneți-le într-un recipient emailat de 10 litri, îl umpleți cu apă și fierbeți amestecul timp de 5 minute. Luați decoctul de pe foc, lăsați-l să se răcească, apoi strecurați-l.

Folosiți 2l de decoct la 1 căldare de apă. Prelucrați frunzele castraveților cu pulverizatorul sau cu stropitoarea. Faceți acest lucru dimineața. Cojile rămase după strecurare sunt un mulci extraordinar.

În cazul infectării castraveților cu acarieni, folosiți infuzia de coji de ceapă pentru a stropi plantele (200 gr de coji se infuzează timp de 4-5 zile în 10l de apă). Stropiți castraveții de cel mult 3 ori cu un interval de 5 zile.

În lupta contra afidelor în culturile de legume este eficientă următoarea soluție: ½ de căldare cu coji de ceapă o umpleți cu apă fierbinte, lăsați la infuzat pentru 24 de ore, apoi strecurați și dizolvați soluția cu de 2 ori mai multă apă. Acest amestec poate fi folosit și contra gândacului de colorado care afectează vinetele și cartofii.

Pentru a proteja merii de viermi, îi puteți stropi cu oricare din soluțiile descrise mai sus, în prima seară caldă (cel puțin 15 grade) după înflorire, după apusul soarelui. Repetați procedura la fiecare 7 zile pe parcursul perioadei fluturilor de vară – aproximativ 1 lună.

Pentru fertilizarea plantelor se folosesc 10 gr de coji de ceapă la 5l de apă clocotită.

Coaja mărunțită de ceapă se folosește pentru păstrarea fructelor pe termen lung. Merele, perele se pun în pungi de plastic și se presară cu coji mărunțite de ceapă.

Culturile rădăcinoase nu vor fi afectate de bolile fungice dacă, înainte de a le pune la păstrare, le veți pudra cu coajă mărunțită de ceapă.

Încercați să vă convingeți că aceste metode într-adevăr funcționează. Și nu dăunează mediului înconjurător.

Spor la grădinărit!