Colac de Crăciun cu stafide!

Un excepțional colac cu stafide pentru Crăciunul alături de cei dragi!

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

– 150 ml de lapte cald;

– 20 gr de drojdie proaspătă;

– 2 ouă (1 gălbenuș pentru uns);

– 75 gr de zahăr;

– 90 gr de unt sau margarină;

– ½ linguriță de sare;

– 1 linguriță de zahăr vanilat;

– 500 gr de făină;

– 1 lingură de ulei.

Pentru umplutură:

– 50 gr de stafide aurii;

– 50 gr de stafide brune.

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecați laptele cald cu 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și drojdie fărâmițată, până se topește zahărul.

Sfat. De regulă, drojdie uscată se folosește de 3 ori mai puțină. Dar, vă recomandăm să citiți pe ambalaj pentru ce cantitate de făină este prevăzut pliculețul și calculați în funcție de rețetă. Dați atenție cum se adaugă drojdia în aluat, se amestecă cu făina sau se activează în apă, este foarte important!

2. Adăugați aproximativ 4 linguri cu vârf de făină (din cantitatea totală) și amestecați bine. Maiaua trebuie să aibă consistența smântânii fermentate dense. O acoperiți cu folie de plastic și o dați la loc cald, la dospit timp de aproximativ 20 de minute.

3. Amestecați 1 ou și 1 albuș cu zahăr, sare, zahăr vanilat și unt moale. Puteți încălzi puțin compoziția la cuptorul cu microunde, astfel încât untul să se omogenizeze cu zahărul și oul.

4. Adăugați compoziția în vasul cu maia și amestecați foarte bine.

Sfat. Nu vă temeți să amestecați maiaua, drojdia primește oxigen suplimentar și fermentează mai bine.

5. Încorporați făina, dar nu toată, orientați-vă după consistența aluatului, amestecați cu lingura, cât e posibil, apoi mai adăugați făină și frământați cu mâinile. Adăugați ulei și continuați să frământați aluatul pe suprafața de lucru, până devine mediu, nici foarte moale, nici dens.

6. Frământați aluatul timp de încă 5-7 minute, cât să devină mai elastic.

Sfat. Din acest aluat, puteți pregăti orice prăjituri, pateuri, tarte, rulade.

7. Ungeți vasul și aluatul cu ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați la dospit timp de 40 de minute.

8. Lucrați puțin aluatul, frământându-l ușor, îl puneți din nou în vas, îl acoperiți și îl lăsați la dospit timp de 30 de minute.

9. Lucrați aluatul a doua oară și îl lăsați la dospit timp de aproximativ 20 de minute.

10. Ungeți suprafața de lucru cu ulei, transferați aluatul și tăiați o bucată de 150 gr. Aluatul rămas îl împărțiți în jumătate.

11. Modelați din bucățile de aluat 3 batoane ovale, le ungeți cu ulei, le acoperiți și le lăsați pentru 5-7 minute.

12. Pregătiți forma (24 cm): tapetați baza cu hârtie de copt siliconată și ungeți pereții cu ulei.

13. Întindeți o bucată de aluat din cele 2 mari într-o fâșie lungă, ridicând-o periodic de pe masă, pentru ca aluatul să se întinde mai ușor.

14. Întoarceți fâșia cu susul în jos, astfel încât să fie cu partea netedă în jos, o întindeți puțin în lățime, adăugați stafide aurii, străduiți-vă să le repartizați mai aproape de o singură parte, ca să nu rupă aluatul, și urlați strâns o ruladă.

15. Rotiți puțin rulada pe masă și o lăsați, cât să mai dospească aluatul.

16. La fel întindeți și rulați aluatul cu stafide brune.

Sfat. În calitate de umplutură, puteți folosi, de asemenea, nuci, coji de citrice, fructe confiate, scorțișoară cu zahăr.

17. Din bucata mai mică de aluat, modelați un șnur lung, îl aplatizați puțin cu degetele, faceți incizii până la jumătate de șnur și îl rulați.

18. Mai întindeți puțin fiecare ruladă cu umplutură, începând cu cea, pe care ați format-o prima, și faceți capetele puțin mai subțiri. Șnururile obținute trebuie să aibă aceeași lungime.

Sfat. Unde simțiți că s-a adunat aer, străpungeți aluatul.

19. Împletiți cele 2 șnururi, dar nu foarte strâns, și așezați cosița în formă, păstrând puțin spațiu lângă margini. În mijloc, adăugați floarea de aluat.

20. Acoperiți colacul cu folie de plastic și îl dați la loc cald la dospit timp de 35 de minute.

21. Ungeți colacul cu gălbenuș bătut cu puțină apă, presărați doar partea împletită cu mac și lăsați colacul pentru încă 10 minute, cât să se usuce gălbenușul, pentru ca suprafața să iasă rumenă și lucioasă.

22. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 40 de minute. Așezați colacul pe tavă, nu pe grătar, ca să nu se ardă la bază. Faceți testul scobitorii.

23. Lăsați checul să se răcorească timp de 10 minute în formă, apoi treceți cu un cuțit pe marginile formei, o îndepărtați și lăsați colacul să se răcească pe grătar.

Rețeta de aluat este foarte reușită, colacul iese moale și fibros. Încercați neapărat, suntem siguri că veți rămâne uimiți și mulțumiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!