Coloranți naturali pentru ouă, din varză și sfeclă roșie, care vin să-i înlocuiască pe cei din comerț!

1. Culoarea galbenă intensă a soarelui o puteți obține cu ajutorul decoctului de turmeric. Pentru aceasta, adăugați 2-3 linguri de turmeric într-un vas cu apă fierbinte. Pentru ca culoarea să fie mai vie, apa trebuie adusă până la punctul de fierbere. În decoctul obținut, puteți fie să fierbeți ouăle (culoarea va fi mai intensă), fie să le înmuiați pe cele deja fierte.

2. Mușețelul oferă o culoare galbenă delicată. Îl puteți fierbe și strecura sau fierbeți ouăle împreună cu pliculețele cu mușețel din farmacie.

3. Pentru a vopsi ouăle într-o culoare roșie intensă, aveți nevoie de infuzie de scoarță sau ramuri de vișin.

Fierbeți scoarța sau ramurile de vișin, le lăsați la infuzat timp de câteva ore (cel mai bine este să le fierbeți și să le lăsați peste noapte), neapărat strecurați lichidul și fierbeți ouăle în soluția obținută. Dacă infuzia de vișin va fi mai puțin concentrată, atunci ouăle vor căpăta o nuanță roz.

4. Varza roșie, iată ce vă ajută să vopsiți ouăle într-o culoare gingașă de o nuanță albastră senină.

Pentru aceasta, tăiați căpățâna de varză bucăți, le puneți într-o cratiță și turnați apă (aproximativ 0,5l). Aduceți decoctul până la punctul de fierbere, după care îl fierbeți timp de 45 de minute la foc mic. Luați cratița de la foc, lăsați varza să se răcească complet, apoi o îndepărtați din apă.

Turnați în decoctul obținut 4 linguri de oțet, adăugați ouăle fierte tari (cu coajă albă) și le lăsați pentru aproximativ 3 ore.

5. Sfecla roșie va vopsi coaja de ou în culoarea roșie cu nuanță de violet. Iar dacă faceți soluția mai puțin concentrată, adăugând mai puține bucăți de sfeclă, puteți obține cu ușurință culoarea roz intensă.

6. Pentru ouă verzi, puteți utiliza spanacul. Îl mărunțiți (se potrivește și cel congelat), turnați apă, cât să-l acopere complet, apoi fierbeți ouăle în lichid timp de 30 de minute.

7. Sucul de struguri va oferi ouălor dumneavoastră pascale culoarea gingașă de levănțică.

Sfat. Înainte să vopsiți ouăle, e nevoie să le spălați în soluție cu bicarbonat de sodiu, pentru a le degresa. Și nu uitați regula obligatorie – adăugați oțet în vopselele naturale. Anume acest ingredient corodează coaja, făcând suprafața mai zgrunțuroasă și mai sensibilă la coloranți.

De asemenea, vă amintim că cel mai bine este să vopsiți ouăle cu 3 zile înainte de Paște, în Joia Mare (Joia Curată).

Ouăle vopsite astfel arată pur și simplu fantastic, și cel mai important – fără produse chimice! Este important să țineți cont de faptul că intensitatea culorii depinde direct de cantitatea substanței colorante și de timpul de vopsire. Apropo, ouăle vopsite cu metoda ecologică pot fi completate ușor cu un desen frumos, realizat cu ajutorul unor frunze și nu numai.

Distribuiți neapărat prietenilor aceste moduri minunate de vopsire a ouălor pascale și ei vă vor fi foarte recunoscători!

Vă dorim sărbători fericite alături de cei dragi!