Compost rapid în saci: faceți îngrășământ toamna!

Acum, toamna, sunt foarte multe frunze căzute și avem o minunată posibilitate de a pregăti compost din ele. Mai mult decât atât, puteți face acest lucru în așa fel, încât acest îngrășământ organic va fi gata deja peste 1 an și, în plus, absolut gratuit. Aflați instrucțiunile pas cu pas. 

Humusul există de frunze și de gunoi de grajd. Cel de frunze este un îngrășământ organic foarte bun, pentru pregătirea căruia aveți nevoie de frunze căzute, în cazul nostru. De regulă, pentru ca aceste frunze de ieri și oricare alte resturi organice să treacă în etapa finală de pregătire a compostului, adică să putrezească și să se transforme în humus, ele trebuie să stea 1,5-2 ani. Dar, această perioadă depinde mult de pe ce copac au fost adunate. Deja în etapa matură, îngrășământul va avea o structură omogenă și friabilă. Acest compost, pe care îl vom numi humus de frunze, este pe placul viermilor de ploaie. Iată de ce el ajută la dezvoltarea acestor ajutoare. Singurul său dezavantaj este reacția acidă. Iată de ce, atunci când îl adăugați în sol, e nevoie să folosiți dolomită măcinată sau cenușă. 

AVEȚI NEVOIE DE: 

-pungi de plastic de 120l sau saci de sub zahăr; 

-multe frunze căzute; 

-pământ; 

-apă. 

PAȘI DE URMAT: 

1.Cele mai potrivite frunze sunt cele căzute de pe pomii din grădină, dar, deoarece nu sunt într-o cantitate atât de mare, puteți folosi frunze de mesteacăn, tei, plop. Frunzele de stejar au o structură mai densă și conțin multe taninuri, ceea ce nu este foarte bine pentru compost. 

2. Adunați frunzele într-o pungă sau sac, dar umpleți doar 1/3 din el. Îndesați bine și adăugați un strat de pământ. 

3. Apoi, dacă aveți frunze uscate, atunci e nevoie să le umeziți periodic, dar nu turnați foarte multă apă. 

4. Urmează un nou strat de frunze, apoi pământ și continuați să alternați straturile, până umpleți aproape complet sacul. 

Sfat. Nu uitați să îndesați și să udați periodic frunzele. 

5. Legați punga sau sacul cu nod sau cu o funie și îl puneți într-un loc discret din grădină. 

6. Dacă folosiți pungi de plastic, atunci faceți cu furca găuri în câteva locuri, pentru ca aerul să pătrundă în interior. 

Peste aproximativ 1 an, compostul va fi gata. Dacă aveți nevoie și mai repede, atunci, primăvara, răsturnați aceste frunze într-o grămadă și le stropiți cu microorganisme. Atunci procesul de putrezire se va accelera. De asemenea, pentru a grăbi maturarea humusului de frunze, puteți adăuga iarbă proaspăt cosită împreună cu aceste frunze căzute. Se folosește cel mult ¼ din volumul total de materie primă. 

Beneficiile acestei metode de compostare 

1.Economisiți loc în grădină, deoarece pentru realizarea gropilor sau grămezilor de compost, e nevoie de un spațiu separat. 

2. În astfel de pungi, compostul nu este spălat în timpul ploilor și iese mai curat, deoarece în interiorul pungii legate nu ajung dăunători din exterior și semințe de buruieni, iar cele, care au ajuns din start printre frunze, se descompun în procesul de putrezire. 

3. Compostul în saci este mobil și poate fi transferat în orice loc vă este comod. 

4. Procesul de pregătire necesită mai puțin efort, pentru că în saci compostul nu trebuie amestecat periodic cu furca. Este suficient doar să mișcați de câteva ori sacii de o parte pe alta, dar nici aceasta nu este neapărat. 

Spor la grădinărit!