Congelarea legumelor, fructelor și verdețurilor pentru iarnă!

Astăzi vom congela legume, fructe și verdeață, ba chiar mai mult, vor pregăti semifabricate, care ușurează viața oricărei gospodine. Produsele congelate își păstrează mirosul și gustul, în plus, simplifică seminificativ procesul de gătire. Iarna, legumele sunt costisitoare, deci faceți și o economie a bugetului familiei.

INGREDIENTE:

-roșii;

-ardei gras;

-piersici;

-prune;

-dovlecei;

-vinete;

-mărar;

-pătrunjel;

-pungi pentru congelare de 3l și de 1l.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine toate legumele, verdeața și fructele. Dacă congelați verdeață din propria grădină, atunci spălați-o în apă cu sare, ca să îndepărtați insectele. Mărarul și pătrunjelul le puneți pe un prosop, să se scurgă de apă.

2.Pregătiți ceapa și morcovul. Tăiați ceapa cuburi medii și treceți morcovul prin răzătoarea mare.

Sfat. Ca să nu vă lăcrimeze ochii în timp ce curățați ceapa de coajă, luați apă rece în gură.

3.Prăjiți ceapa pe tigaia cu ulei, până se rumenește, apoi adăugați morcovul și gătiți legumele, până vor fi gata.

4.Lăsați legumele să se răcească, apoi le transferați în pungi pentru congelare și le dați la congelator. Iar când aveți nevoie, doar rupeți o bucată de amestec congelat și adăugați-l în mâncare.

3.Pregătiți semifabricatul pentru pizza. Tăiați roșiile rondele cu grosimea de 7-8 mm și le așezați într-o pungă de 3l într-un singur strat, deoarece sunt umede și se pot lipi între ele. O altă metodă ar fi să așezați rondelele într-un singur strat pe tocător, să le congelați și abia după asta să le puneți în pungă.

4.La fel procedați și cu ardeii grași: îi tăiați rondele și îi puneți în punga pentru congelare. În acest caz nu e neapărat să fie aranjați într-un singur strat. Transferați rondelele într-o pungă de 1l, scoateți aerul și dați ardeii, împreună cu roșiile, la congelator.

5.Congelarea dovleceilor – metoda 1. Treceți dovleceii prin răzătoare mare, ca să-i puteți folosi mai apoi pentru blinii. Îi transferați rapid în punga pentru congelare, până nu au lăsat zeamă, scoateți aerul, repartizați uniform legumele și dați-le la congelator.

Metoda 2. Tăiați dovleceii rondele și așezați-i în pungă într-un singur strat, exact ca roșiile.

Metoda 3. Tăiați dovleceii cuburi și congelați-i. Acești dovlecei îi puteți folosi pentru tocănițe.

6.Pregătiți fructe pentru checuri și chifle. Tăiați fructele bucăți, le puneți în pungă, scoateți aerul și le repartizați uniform. Congelați astfel orice fructe doriți.

7.Congelarea vinetelor – metoda 1. Tăiați rondele cu grosimea de 7-8 mm perfecte pentru gustarea cu roșii și usturoi.

8.Metoda 2. Tăiați vânăta cuburi și folosiți-o congelată pentru prepararea tocănițelor.

9.Congelați verdeața. Tăiați doar tulpinile groase ale mărarului și le lăsați pe cele mai subțiri. Apoi, tăiați firele, le puneți în pungă, repartizați mărarul într-un strat subțire și scoateți aerul. La fel procedați și cu pătrunjelul.

Într-un timp atât de scurt obțineți atâtea semifabricate congelate!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!