Conserv castraveții marinați după rețeta mamei mele. Mai gustoși ca aceștia nu am încercat niciodată!

Vă prezint una dintre rețetele care le-am învățat de la mama mea, și anume de castraveți marinați pentru iarnă. Aceștia mereu ies crocanți, dulci-acrișori și foarte gustoși. Câte borcane nu aș conserva, oricum vor fi puține.

INGREDIENTE:

– castraveți;

Pentru marinadă:

– 1 l de apă;

– 2 linguri de sare grunjoasă (fără vârf);

– 4 linguri de zahăr (cu vârf);

– 1 lingură de esență de oțet de 70 %.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați bine castraveții. Dacă nu sunt proaspeți culeși, atunci puneți-i la înmuiat în apă rece pentru 2-3 ore. După aceasta, clătiți-i bine în apă curată și puneți-i la scurs. Capetele nu le tăiați.

2. Luați câte un borcan curat și uscat și puneți la baza acestuia câte o umbrelă de mărar, 1-2 bucăți de rădăcină curățată de hrean, 2-3 căței de usturoi tăiați în jumătate, câteva boabe de piper negru și de ienibahar – adăugați totul după gust.

3. După aceasta, umpleți borcanele cu castraveți.

4. Puneți o cratiță cu apă la fiert. Când a dat în clocot, umpleți borcanele cu ea și acoperiți-le cu capace, fără să le închideți ermetic. Lăsați castraveții în această apă până când borcanele vor fi calde (aproximativ 20-30 de minute). Apoi vărsați-o, aduceți-o în punctul de fierbere și umpleți-le din nou.

5. Peste 15 minute, vărsați din nou apa din borcane. În dependență de volumul obținut, adăugați sare și zahăr. Puneți cratița pe foc și aduceți marinada în punctul de fierbere. În final, adăugați esența de oțet. Peste 1 minut, stingeți focul.

6. Umpleți borcanele cu marinada obținută și închideți-le ermetic cu capace. Ele trebuie să fie sterilizate. Întoarceți-le cu susul în jos și lăsați-le să se răcească complet sub o pătură călduroasă. După aceasta, le puteți depozita în cămară. Savurați iarna castraveții obținuți cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!