”Copiii niciodată nu vor avea nevoie de casa dumneavoastră” – afirmă un arhitect cu o experiență de 15 ani!

Dacă doriți să construiți casa la care visați fără cheltuieli considerabile, apelați la sfaturile  arhitecților cu experiență.

Alexandru activează în cadrul elaborării proiectelor de mai bine de 15 ani și are în colecția sa aproximativ 500 de proiecte implementate cu succes, care au fost demult finalizate și date în exploatare.

Regula 1. Casă pentru dumneavoastră

Majoritatea oamenilor doar visează la o casă și nici măcar nu au idee cum ar trebui să arate cu adevărat. În acest caz, unii apelează la serviciile designer-ului sau se bazează pe propriul gust. Și aici apare prima greșeală – planificarea unei fațade prezentabile, deși trebuie să înceapă cu proiectarea întregii construcții.

”Nu recomand construcția vilelor cu 2-3 etaje. Acestea sunt doar niște mofturi, nimic mai mult. O casă practică, după părerea mea, ar trebui să aibă parter și 1 etaj. Iar panta acoperișilui trebuie planificată de cel puțin 1,5m. Faceți totul pentru dumneavoastră, fără să vă gândiți cum ar dori să vadă moștenitorii casa. Copiii, probabil, nici nu vor locui în casa dumneavoastră. Trăim într-o lume dinamică și nu se știe unde va trăi următoarea generație. O locuință pentru nevoile personale este soluția perfectă” – își exprimă profesionistul părerea.

Regula 2. Nu vă concentrați doar asupra detaliilor și calculați cheltuielile

Casa cu un singur nivel și acoperiș este soluția practică și constructivă, care poate economisi până la zece mii de dolari. Designerul “la modă” cu prețuri exagerate nu întotdeauna poate oferi opțiuni practice pentru viață.

Acest lucru se referă în special la ofertele cu design exclusiv. Deseori, rezultatul design-ului unic devine dificultatea de a găsi exact materialele și texturile care sunt menționate în proiect. Va trebui să vă mulțumiți cu ceea ce oferă piața materialelor de construcții.

Și apare întrebarea: merită oare să vă cheltuiți pentru un exlusiv creat, până la urmă, din ceea ce este disponibil?

Trebuie să faceți calcule detaliate, pentru a estima din timp limitele posibilităților dumneavoastră. Unii proprietari împrumută sume mari, dar obțin nu numai datorii, dar și lucrări de construcție care durează ani la rând, deoarece cresc prețurile, cresc datoriile și bani tot nu mai sunt suficienți.

Regula 3. Doar o echipă de profesioniști

Constructorii noștri încearcă adesea să dea vina pentru defectele din munca lor pe cei care au lucrat înainte. Se angajează zidarul, care îi acuză pe cei ce nu au turnat corespunzător fundația. Apoi tencuitorii blesteamă persoana care nu a zidit corect pereții. Și tot așa, unul după altul. În plus, solicită plata în avans și zi de lucru redusă.

Mai bine ar fi să angajați lucrători recomandați de prieteni, care au rămas mulțumiți de munca lor. Astfel aveți măcar o garanție a calității.

Regula 4. Studierea minuțioasă a planificării

Comoditatea și confortul proprietarilor sunt primordiale. Apoi urmează estetica. Țineți cont de o regulă: interiorul pentru dumneavoastră, iar fațada pentru trecători și oaspeți. De exemplu: ”Locul de odihnă, pentru barbeque și petreceri trebuie amplasat acolo unde este priveliște frumoasă. Geamurile bucătăriei, fiind cea mai des folosită încăpere, ar fi bine să fie proiectate cu vederea spre poartă, ca să vedeți cine vine și cine pleacă”.

Regula 5. Garaj, piscină și terasă mare – doar la necesitate

Alexandru spune, din propria experiență: ”Uneori soțiile conving soții de necesitatea unei piscine. De regulă, entuziasmul trece peste câteva luni, iar piscina și cheltuielile pentru construcția ei rămân. Banii sunt aruncați în vânt. Oamenii simpli nu prea au timp de petrece toată ziua la piscină”.

Despre garaje și debarale arhitectorul are aceeași părere: ” Un garaj este suficient. Practica arată că câte garaje nu ar fi construite, toate vor fi pline cu lucruri inutile, nu cu mașini”.

Alexandru spune că este prea criticat pentru utilitatea excesivă a caselor. Răspunsul lui e simplu: ”Casa este un loc de trai, nu un exponat pentru admirație”. O locuință practică și de înaltă calitate este adesea destul de estetică și elegantă. Frumusețea constă în simplitate.

Dacă deja planificați să construiți casa dumneavoastră de vis, țineți minte aceste 5 reguli! Sunt deosebit de utile celor care au un buget limitat!