Covorașul din tricouri și resturi de fire… O metodă foarte originală!

În fiecare casă se găsesc lucruri vechi și inutile, pe care nimeni nu vrea să le arunce. Iar persoanele, care se ocupă cu lucrul manual, mai au și o sumedenie de resturi — bucățele de materiale, gheme mici de ață… Noi vă propunem să confecționați covorașe originale și aspectuoase din aceste lucruri.

Metoda, pe care o vom descrie, este cunoscută din timpuri străvechi — chiar și bunicile noastre confecționau asemenea covorașe. Ea se deosebește prin faptul că covorașele nu sunt împletite direct din fâșiile de material: ele sunt unite prin ațe. Astfel de covorașe sunt semnificativ mai ușoare și mai moi decât cele obișnuite. De asemenea, ele se usucă foarte repede după ce sunt spălate. Încă un avantaj al acestei metode se rezumă la faptul că pot fi utilizate orice resturi — orice țesături, orice fire.

Noi am folosit tricouri vechi și resturi de fire colorate intens. Unele fire aveau propriu-zis câte 2 metri, dar și ele au fost de folos. Inițial ne îngrijorasem că tricourile decolorate vor arăta la fel și pe covoraș, dar anume firele au corect totul.

Astfel, tăiați tricourile (noi am avut nevoie de 3 bucăți pentru fiecare covoraș) sau resturile de material în fâșii cu lățimea de minim 2 cm. Ca să fie mai confortabil, puteți să le depănați sub formă de gheme.

Puteți să folosiți o croșetă de orice dimensiune. Dacă o veți alege în concordanță cu grosimea aței, covorașul va ieși mai compact. Iar dacă veți lua o croșetă mare, veți împleti mai repede, dar covorașul va fi mai înfoiat. Acest aspect nu influențează semnificativ funcționalitatea lui. De aceea, procedați cum vă place.

REALIZAȚI UN INEL DIN CAPĂTUL UNEI FÂȘII DE MATERIAL:

Croșetați un rând de piciorușe simple în acest inel. Numărul lor depinde de diametrul inelului: cu cât el este mai mare, cu atât piciorușele vor fi mai multe. Dacă inelul este foarte mic, nu vor încăpea multe piciorușe, dar sunt necesare minim 10, pentru ca obiectul croșetat să nu se strângă și ulterior să se transforme în con în loc de cerc.

Croșetarea trebuie să fie circulară — croșetați un cerc plat, obișnuit. În acest scop trebuie să adăugați piciorușe simple pe fiecare rând.

Un mic secret: pentru ca cercul să nu se transforme în „clopot”, nu trebuie să adăugați piciorușele uniform, ci cu decalaj: astfel încât adaosurile din rândul următor (superior) să se afle printre piciorușele rândului precedent (inferior). Așezați periodic cercul pe podea — astfel se vede mai bine unde sunt necesare mai multe adaosuri și unde mai puține.

De principiu, se lucrează doar cu ațele! Iar fâșiile de material sunt pur și simplu adăugate continuu — practic sunt înconjurate de piciorușele simple de ață.

IATĂ AȘA:

Când fâșia se termină, trebuie să o uniți cu următoarea. Puteți pur și simplu să le introduceți una în alta, fără să le legați:

Sau să le suprapuneți:

În ambele cazuri vor atârna „codițele”.

Croșetați astfel până la dimensiunea dorită sau până veți termina fâșiile de material și firele. Covorașele noastre au diametrele de 69 cm și 74 cm.

Spor la treabă!