Cozile usturoiului s-au îngălbenit? Fertilizați-l cu această soluție și ele vor deveni iarăși verzi!

Toți grădinarii vor să cultive usturoi mare și sănătos. De asemenea, nimeni nu este mulțumit, când observă cum frunzele lui se îngălbenesc. Acest lucru se întâmplă atunci când usturoiul nu este fertilizat cu azot la începutul primăverii. Fertilizarea respectivă este foarte importantă pentru această cultură. De aceea, trebuie să o realizați neapărat!

La începutul primăverii, când începe să crească, usturoiul plantat de cu toamnă ia inițial nutrienții și forțele vitale din cățeii aflați în sol. El își dezvoltă rapid sistemul radicular și masa vegetativă. Iar când nutrienții disponibili în căței se termină, carența nutritivă se manifestă prin îngălbenirea frunzelor.

Ca să evitați asemenea neplăceri și să obțineți o recoltă bogată de usturoi, fertilizați-l cu infuzie de găinaț de pui la începutul primăverii. În continuare vă vom povesti cum se prepară aceasta și cum se aplică în cazul usturoiului. Puteți să folosiți atât găinaț granulat din comerț, cât și găinaț proaspăt. Care este diferența dintre ele? Primul este purificat și conține mai puțin amoniac decât al doilea, care poate afecta sistemul radicular, provocând arsuri și distrugând plantele. Pe lângă azot, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative, găinațul de pui conține fosfor și calciu, care determină dezvoltarea rădăcinilor și oferă rezistență plantelor față de boli și condițiile climatice nefavorabile.

AVEȚI NEVOIE DE:

-10 litri de apă stătută (+ pentru diluat);

-un borcan de 1 litru de găinaț granulat sau ¼ găleată de 10 litri de găinaț proaspăt.

MOD DE LUCRU:

1.Prima variantă: adăugați găinațul granulat în apa stătută și lăsați-l să se dizolve complet (durează 1.5-2 ore). Amestecați foarte bine. Aceasta este soluția concentrată.

2.A doua variantă: adăugați găinațul proaspăt în apa stătută și amestecați. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați compoziția obținută să fermenteze pe parcursul a 5-7 zile, amestecând-o minim o dată pe zi. Astfel se va reduce cantitatea de amoniac din găinaț și vor fi distruși eventualii dăunători, care pot fi prezenți în el. Aceasta este tot soluție concentrată.

3.Diluați soluția concentrată cu apă stătută după proporția de 500 ml de soluție la 10 litri de apă stătută. Înainte de diluare amestecați foarte bine soluția concentrată, ca să ridicați sedimentul de pe fundul ei.

4.Fertilizați usturoiul cu soluția diluată: fie cu stropitoarea sub formă de ploiță, folosind 10 litri de soluție diluată la 1-1.5 metri pătrați de grădină, fie realizând șanțuri cu adâncimea de circa 5 cm între rândurile de usturoi și turnând soluția în ele. După ce ea va pătrunde în pământ, acoperiți șanțurile cu sol.

Noi preferăm a doua variantă, deoarece astfel îngrășământul ajunge mai repede la rădăcinile usturoiului, care sunt situate la adâncimea de aproximativ 10 cm (cățeii de usturoi se plantează la adâncimea de 5-8 cm). Datorită acestei metode de fertilizare, solul rămâne afânat, iar rădăcinile usturoiului continuă să crească în adâncime, fără să devină superficiale.

5.Peste 14 zile puteți să repetați fertilizarea respectivă.

Spor la grădinărit!