Cozonac aromat, pufos și fraged!

Cozonacul este pe bază de aluat dospit cu maia.  Este foarte aromat, iar miezul se topește în gură. Nu este foarte aerat, însă este pufos și umed.

INGREDIENTE (PENTRU 1 CHEC DE 550 GR):

Pentru maia:

-2 gr de drojdie uscată (sau 6 gr de drojdie proaspătă);

-80 ml de lapte cald;

-80 gr de făină.

Pentru aluat:

-maia;

-2 gr de drojdie uscată (sau 6 gr de drojdie proaspătă);

-25 ml de lapte;

-170 gr de făină;

-1 ou (50 gr);

-70 gr de zahăr;

-55 gr de unt la tempratura camerei;

-1 gr de sare;

-40 gr de stafide (înmuiate preventiv și uscate) sau fructe confiate;

-4 gr de zahăr vanilat.

Pentru decor:

-ou;

-nuci sau migdale;

-zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua. Într-un vas încăpător, în care veți frământa aluatul, amestecați drojdia și laptele cald. Lăsați ingredientele pentru 2 minute, apoi amestecați până la omogenizare, adăugați făina și amestecați maiaua, care are consistenața smântânei fermentate dense.

 

2.Acoperiți vasul cu folie alimentară și îl lăsați la loc cald pentru 2-2,5 ore. Când maiaua va crește în volum și va începe să se lase, puteți începe să pregătiți aluatul.

3.Amestecați drojdia cu lapte cald și o lăsați pentru câteva minute.

4.Bateți ușor ouăle cu sare și zahăr, apoi adăugați zahărul vanilat și mai amestecați o dată cu telul.

5.Amestecați drojdia până la omogenizare, pentru ca drojdia să se dizolve cât mai mult posibil. O adăugați în compoziția de ouă și amestecțai cu telul.

6.Amestecați maiaua, apoi adăugați compoziția de ingrediente lichide și amestecați, până la omogenizare.

7.Încorporați făina în câteva etape și frământația luatul. Posibil să aveți nevoie de mai multă sau mai puțină făină. Aluatul trebuie să fie dens și lipicios, el își menține forma, dar este vâscos. Îl frământați, până devine neted.

8.Transferați aluatul pe blatul de lucru, îl loviți de masă, îl întindeți și îl pliați. Astfel are loc frământarea, în urma căreia aluatul devine tot mai puțin lipicios și tot mai neted. Frământați aluatul manual timp de 15 minute sau timp de 5 minute în aparatul de frământat și copt pâine. Aluatul final nu se lipește de mâini și de masă, este neted și plin de bule de aer.

9.Apoi luați câte o bucată de unt moale, ungeți aluatul și încorporați untul în aluat. Adăugați următoarea bucată de unt doar după ce precedenta este bine încorporată. Treptat, aluatul va deveni foarte delicat și nelipicios. La final, îl mai frământați timp de câteva minute, iar în total aluatul trebuie frământat timp de 30 de minute cu mâinile (cu aparatul de frământat mai repede). Lăsați aluatul să se odihnească timp de 10 minute.

10.Întindeți aluatul într-un blat, îl presărați cu stafide, rulați o ruladă, apoi un melc și mai frământați puțin aluatul, cât să se repartizeze uniform stafidele.

11.Ungeți un vas din abundență cu ulei, rotunjiți aluatul, îl puneți în vas și îl lăsați pentru 2 ore.

12.Peste 1 oră, aluatul trebuie lucrat: îl pliați cu grijă și îl rotunjiți.

13.Pregătiți forma. Noi folosim o formă pentru cozonac de 1l, cu înălțimea de 13 cm și diametrul de 8 cm. Cozonacul va fi mai înalt, din acest motiv, noi am uns forma cu ulei și am adăugat hârtie de copt, cât să obținem înălțimea necesară. Forma de 1,5l ar fi perfectă sau puteți coace 2 cozonaci mai mici de aproximativ 250 gr fiecare.

14.Lucrați cu grijă aluatul, rotunjiți-l și îndoiți marginile spre mijloc. Îl puneți în formă, îl acoperiți cu folie de plastic și îl lăsați pentru 1,5-2 ore, în funție de temperatura din cameră.

15.Bateți puțin oul, îl treceți prin sită, apoi ungeți cozonacul și îl presărați cu migdale mărunțite.

16.Coaceți  timp de 40 de minute în cuptorul preîncălzit până la 190°С, nivelul inferior, regimul de sus și de jos, fără convecție. Dacă veți coace câțiva cozonaci, atunci va fi nevoie de mai mult timp. În caz că se rumenește prea tare, îl puteți acoperi cu staniol.

17.Scoateți din cuptor și îndepărtați imediat forma. Lăsați-l să se răcorească pe un grătar. Îl presărați cu zahăr pudră și vanilie, cât e fierbinte.

Are nevoie să se răcească timp de cel puțin 2 ore. Cozonacul este foarte pufos și moale. Se păstrează proaspăt timp de mult timp și chiar devine mai gustos. Puteți adăuga puțină coajă de lămâie și coajă confiată de portocală.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!