Cozonac cu nuci și stafide!

Este o coptură dospită, foarte stratificată, cu nuci și stafide!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-550 + 50 g de făină;

-200 ml de lapte;

-7 g de drojdie uscată (sau 20 g de drojdie proaspătă);

-140 g de zahăr;

-10 g de zahăr vanilat;

-2 ouă;

-50 ml de ulei;

-50 g de unt;

-½ linguriță de sare.

Pentru umplutură:

-100 g de stafide;

-100 g de migdale sau alte nuci;

-1-2 linguri de zahăr;

-10 g de zahăr vanilat.

Pentru ungerea și presărarea cozonacului:

-un ou;

-o lingură de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: turnați laptele într-un vas adânc. Adăugați o lingură de zahăr, drojdia uscată/proaspătă și 4 linguri de făină cernută. Amestecați foarte bine cu ajutorul telului.

2.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară sau un prosop curat de bucătărie. Lăsați-o să se odihnească pe parcursul a 20-30 minute (noi am pus-o în cuptorul preîncălzit până la 20-30°C și oprit). Drojdia trebuie să se activeze și să formeze „căciula” spumoasă caracteristică.

3.Pregătiți aluatul: puneți făina cernută (cantitatea rămasă din 550 g), sarea și plămădeala într-un bol adânc.

4.Bateți ouăle, zahărul rămas și zahărul vanilat până la omogenizare. Adăugați uleiul și amestecați foarte bine. Turnați compoziția rezultată în bolul cu celelalte ingrediente.

5.Amestecați aluatul până va deveni destul de consistent.

6.Transferați-l pe masa presărată cu făină cernută (50 g) și frământați-l cu mâinile pe parcursul a 7-10 minute, până va deveni neted și omogen.

7.Apoi începeți să încorporați treptat (câte o linguriță) untul topit și ușor răcit în aluat, frământând de fiecare dată până îl veți încorpora complet. Aluatul va deveni pufos, elastic și plăcut la atingere. Puteți să lăsați o linguriță de unt pentru ungerea bolului, în care va dospi aluatul.

8.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin unt. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 1.5-2 ore într-un loc călduros.

9.Între timp pregătiți umplutura: acoperiți stafidele spălate cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească timp de 5-10 minute. Apoi uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

10.Puneți migdalele prăjite, zahărul tos și zahărul vanilat în vasul de la blender. Mărunțiți-le puțin (nu le măcinați).

11.Modelați cozonacul: frământați puțin aluatul dospit, după care divizați-l în 2 bucăți egale (cu greutatea de circa 550-560 g). Modelați-le sub formă de batoane, acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 5-7 minute.

Ca să manipulați mai ușor aluatul, ungeți-vă mâinile cu ulei.

12.Întindeți fiecare bucată de aluat sub formă de dreptunghi cu lungimea de 55-56 cm și grosimea de circa 5 mm.

13.Răspândiți stafidele pe unul dintre blaturile obținute și umplutura de nuci pe celălalt. Apoi rulați-le sub formă de rulouri, începând de la o margine lungă. Lipiți foarte bine „cusăturile” rulourilor rezultate.

14.Răsuciți rulourile ca și cum ați stoarce rufele ude (răsuciți-le simultan capetele în direcții opuse).

15.Apoi împletiți-le între ele.

16.Așezați circular aluatul în mijlocul unei tăvi rotunde, cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt (puteți să măriți puțin înălțimea pereților, ca să vă asigurați că cozonacul nu va depăși volumul tăvii). Începeți modelarea din centrul tăvii și ascundeți capetele aluatului sub „coronița” obținută.

17.Acoperiți viitorul cozonac cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 40-60 minute.

18.Ungeți suprafața cozonacului cu ou bătut (sau un gălbenuș amestecat cu o linguriță de lapte), folosind pensula de silicon. Presărați-l cu zahăr și, dacă doriți, cu nuci mărunțite.

19.Coaceți cozonacul timp de 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

20.Lăsați-l puțin să se răcească și scoateți-l din tavă.

21.Serviți cozonacul cu multă plăcere! El este moale, aromat, moderat de dulce și foarte gustos. Textura lui este extraordinară.

Puteți să modelați cozonacul împletit cu mai multe bucle, divizând aluatul în 3-4 bucăți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!