Cozonac împletit cu două umpluturi!

Un cozonac dospit aspectuos și deosebit de gustos în 2 variante: mere, scorțișoară, stafide și gem de afine (de căpșuni, de zmeură, de vișine, de coacăze, de lămâie etc.). În aluat se adaugă drojdie instant, care nu trebuie dizolvate preventiv în lichid. Însă, dacă folosiți drojdie proaspătă (e nevoie de o cantitate de 3 ori mai mare: ~ 18-20 gr) sau drojdie uscată, atunci dizolvați-le în lapte cald, lăsați amestecul pentru 5-10 minute, până se formează spume (înseamnă că s-a activat, dacă spuma nu apare, înseamnă că drojdia e veche și nu veți obține rezultatul dorit). Apoi adăugați făina cu sare împreună cu unt și ou.

INGREDIENTE (PENTRU 2 COZONACI):

1 pahar = 250 ml

Pentru aluat:

-3½ pahare rase de făină (525 gr, puteți avea nevoie de o cantitate mai mare sau mai mică);

-1 pahar de lapte cald;

-80 gr de unt topit;

-1/4 pahar de zahăr (50 gr);

-1 linguriță de sare;

-2 lingurițe de drojdie instant (6 gr);

-1 ou mare.

Pentru umplutură:

-1 măr;

-1 lingură de zeamă de lămâie;

-1 praf de zahăr;

-1/3 pahar de zahăr brun de trestie de zahăr (75 gr);

-1½ linguriță de scorțișoară;

-40 gr de unt topit;

-30 gr de stafide – opțional.

Sau

-1/2 pahar de gem (150 gr).

Pentru glazură:

-1/2-1 pahar de zahăr pudră;

-1-2 linguri de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți făina într-un vas.

Sfat. Dacă făina stă de mult timp, amestecați-o mai întâi cu mâna, ca să devină pufoasă, în caz contrar într-un pahar va încăpea mai mult de 150 gr de făină.

2.Adăugați untul topit în laptele cald împreună cu zahărul și sarea. Amestecați bine ingredientele.

3.Într-un vas încăpător, transferați 1 pahar de făină, adăugați drojdia și amestecați.

4.Turnați amestecul cald de lapte și unt, adăugați oul bătut cu furculița și amestecați, până la omogenizare.

Sfat. Amestecați cu spatula sau mixerul, până aluatul nu este foarte dens.

5.Încorporați treptat făina și amestecați cu spatula, apoi frământați aluatul manual timp de câteva minute. Făina rămasă o veți folosi la întinderea aluatului.

Sfat. Este important să nu exagerați și să nu adăugați prea multă făină. Aluatul trebuie să rămână puțin lipicios, deoarece după dospire, va deveni neted, elastic și nelipicios.

6.Așezați aluatul în vasul uns cu ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl dați la loc cald pentru 1-1,5 ore, până își dublează volumul.

Sfat. Pentru a grăbi procesul, puteți pune aluatul în cuptorul cald (încălzit preventiv până la 40°С și oprit).

7.Curățați mărul de coajă, îl tăiați bucăți subțiri, îl transferați în tigaie cu o bucățică de unt, stropiți cu zeamă de lămâie (să nu devină întunecate la culoare), adăugați 1 praf de zahăr (ca să lase zeamă) și îl înăbușiți timp de câteva minute, cât să devină mai moale.

8.Amestecați zahărul brun cu scorțișoară, apoi înmuiați stafidele în apă fierbinte și uscați-le cu un prosop de hârtie.

Sfat. Zahărul brun oferă umpluturii o culoare și aromă de caramel, dar dacă nu aveți, folosiți zahăr alb.

9.Presărați blatul de lucru cu făină și împărțiți aluatul în jumătate, cu o bucată lucrați, iar pe a doua o acoperiți, să nu se usuce la suprafață.

10.Întindeți un blat subțire de mărimea 30*40 cm, îl ungeți cu unt topit, îl presărați cu amestec de zahăr și scorțișoară, după care repartizați merele și stafidele.

11.Rulați strâns o ruladă, începând cu marginea lată, și lipiți marginile.

12.Presărați din suprafața de lucru cu făină, întindeți al doilea blat și îl acoperiți cu gem.

13.Rulați o ruladă, cât de strâns posibil, apoi lipiți marginile.

14.Tăiați fiecare ruladă pe lungime, dar nu până la sfârșit, apoi împletiți cele 2 fâșii, astfel încât tăietura să rămână la suprafață și să se vadă toate straturile. Capetele le ascundeți sub ruladă.

15.Rulada cu gem am așezat-o într-o formă pentru pâine, tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt, iar rulada cu mere – pe tava tapetată cu hârtie de copt. Astfel, ele vor avea forme diferite.

16.Acoperiți cozonacii cu folie alimentară și îi lăsați să se odihnească timp de încă 30 de minute.

17.Apoi dați tava la cuptorul preîncălzit până la 180°С pentru 35-40 de minute, până se rumenesc cozonacii. Lăsați-i să se răcorească pe tavă.

Sfat. Dacă peste 20 de minute cozonacii sunt prea rumeni la exterior și cruzi în interior, atunci acoperiți-i cu staniol.

18.Adăugați treptat laptele în zahăr pudră și amestecați foarte bine după fiecare partidă. Nu faceți glazura prea lichidă, deoarece cu cât este mai densă, cu atât este mai albă la culoare.

19.Decorați cozonacii cu glazură.

Aluatul este foarte pufos și moale în interior, iar la exterior cozonacii au o crustă plăcut crocantă. Sunt deosebit de gustoși! Încercați neapărat rețeta și nu veți regreta!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!