Cozonac Pascal, pregătit cu multă dragoste după rețeta moștenită de la bunica mea!

Aceasta este o rețetă deosebită de cozonac, pe care o pregătesc în fiecare an cu multă plăcere, deoarece am moștenit-o de la bunica mea și o ador foarte mult. Cozonacul întotdeauna mi-a ieșit reușit și gustul niciodată nu m-a dezamăgit. V-o recomand cu drag și dvs.!

INGREDIENTE:

– 125 ml de lapte;

– 150 g de zahăr tos;

– 20 g de drojdie proaspătă;

– 450 g de făină;

– 1 ou + 3 gălbenușuri;

– 1/4 dintr-o linguriță de sare;

– 1 linguriță de zahăr vanilat;

– 60 g de unt;

– 20 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 100 g fructe uscate;

– 15 g de miez de nuci, alune sau arahide;

– 1 gălbenuș de ou și 1 lingură de lapte (pentru ungere).

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele cald într-un bol adânc și încorporați-l cu drojdia proaspătă fărâmițată, 1 lingură de zahăr din cantitatea totală și 4 linguri de făină cernută, de asemenea din cantitatea totală. Acoperiți bolul cu o bucată de folie alimentară și lăsați drojdia să se activeze timp de 30 de minute într-un loc cald.

2. După ce și-a mărit volumul, adăugați în compoziția de drojdie restul cantității de zahăr tos, zahărul vanilat, sarea, oul și gălbenușurile de ou. Amestecați totul cu o lingură. După aceasta, încorporați treptat și făină rămasă. Inițial, amestecați cu o lingură sau spatulă, apoi frământați aluatul final cu mâinile.

3. Veți obține un aluat lipicios, dar acest lucru este absolut normal. Începeți să adăugați câte puțin unt de temperatura camerei și continuați frământarea. De asemenea, la urmă să adăugați și uleiul vegetal. Mai frământați aluatul timp de 10-15 minute, până când nu se va mai lipi de mâini.

4. Ungeți bolul cu ulei vegetal și puneți bila obținută de aluat în el. Acoperiți-l cu o folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 2 ore la cald.

5. După scurgerea timpului indicat, mai frământați aluatul puțin, apoi împărțiți-l în 4 părți egale, modelându-le în formă de bile. Lăsați-le pe masă acoperite cu o folie alimentară să se „odihnească” timp de 10 minute.

6. După aceasta, luați câte o bilă de aluat și întindeți-o într-o foaie subțire, de formă dreptunghiulară, folosind suciorul.

7. Puneți fructele uscate la înmuiat în apă fiartă pentru 10 minute. După aceasta, scurgeți apa și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

8. Împărțiți fructele uscate în 4 părți egale și distribuiți una dintre ele pe prima foaie întinsă de aluat. Apoi rulați-o în formă de rulou, lipindu-i bine marginea.

9. Rulați astfel toate bilele de aluat. După aceasta, împletiți-le precum este indicat în imaginile de mai jos.

10. În final, uniți toate capetele împreună și ascundeți-le sub aluat.

11. Transferați cozonacul într-o formă de copt cu diametrul de 22 cm. Baza acesteia trebuie să fie tapetată cu hârtie de copt iar pereții – unși cu unt. Acoperiți-o cu o folie alimentară și lăsați cozonacul să crească timp de 1 oră.

12. După aceasta, ungeți-l cu un gălbenuș de ou bătut cu o lingură de lapte. Deasupra presărați-l cu un pic de zahăr tos și miez de nucă, alune sau arahide. Noi avem 15 g de alune fărâmițate.

13. Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 40-50 de minute.

14. Cozonacul este gata! Savurați-l cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!