Cozonac perfect cu stafide, ideal pentru sărbătorile Pascale!

De pe masa de Paști nu trebuie să lipsească cozonacul cu stafide care preveștește marea sărbătoare. Este un cozonac clasic, gustos și aromat! Copii vor fi încântați să decoreze cozonacii!

INGREDIENTE:

-1 kg de făină+ 2 linguri pentru frământare;

-320 g de zahăr;

-0,5 lingurițe de sare;

-230 g de unt;

-350 ml de lapte;

-14 g de drojdie uscată;

-4 ouă + 2 gălbenușuri;

-250 g de stafide.

Pentru glazură:

-200 g de zahăr pudră;

-1 albuș;

-1 linguriță de suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua. Într-un bol amestecați 4 linguri de făină cu drojdie, cu 1 lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Amestecați bine, încât toate ingredientele să se amestece. Acoperiți cu folie alimentară și lăsați la loc cald.

2. Într-un bol adăugați ouăle, gălbenușurile, zahărul și sarea. Amestecați ingredientele cu mixerul  până obțineți o compoziție spumoasă albă.

3. Într-un bol separat adăugați toată făina, laptele călduț compoziția de ouă, maiaua, vanilia și untul topit. Amestecați toate ingredientele cu mâna apoi transferați pe masa de lucru și continuați să frământați timp de 10 minute, adunând aluatul într-o bilă.

4. Transferați aluatul în bol uns cu puțin ulei și acoperiți cu folie alimentară și cu prosop de bucătărie. Lăsați la loc cald pentru 1-1,5 ore.

5. Stafidele spălate le transferați pe un prosop de hârtie și le uscați bine. Amestecați stafidele cu 1 lingură de făină. În calitate de umplutură puteți folosi orice marmeladă, fructe confiate sau uscate.

6. După ce aluatul și-a dublat volumul, îl transferați pe masa de lucru, faceți o adâncitură la mijloc și incorporați stafidele.

7. Frâmântați aluatul până când stafidele se vor repartiza uniform prin tot aluatul.

8. Împărțiți aluatul în părți egale, rotunjiți fiecare bucată de alut și le transferați în forme de copt fără a le unge. Aluatul trebuie să ocupe mai mult de jumătate din volumul formei. Acoperiți cu folie și dați la loc cald pentru 15 de minute. Din cantitatea totală au ieșit 6 cozonaci.

9. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 30-35 de minute. După ce s-au copt lăsați să se răcească complet.

10. În acest timp pregătiți glazura. Bateți albușul cu zahărul pudră până veți obține o bezea albă străcluictoare. Adăugați puțin suc de lămâie și amestecați bine.

11. Cozonacul răcit îl înmuiați în glazură și decorați după preferințe.

Cozonacii sunt gustoși, dulci, aromați și rămân moi o perioadă bună de timp. Glazura este foarte bună, se usucă repede și nu este lipicioasă.

Vă dorim sărbători fericite alături de cei dragi!

New