Cozonac pufos de Paști cu glazură perfectă!

Se apropie Sfânta Sărbătoare de Paști, iar unul dintre simbolurile acesteia este cozonacul. Venim cu o rețetă de cozonac foarte pufos, care cu siguranță va face sărbătoarea mai gustoasă și mai frumoasă! Prepararea cozonacului nu suferă graba, deci, aveți răbdare și rezultatul neapărat vă va surprinde plăcut.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 150 ml de lapte călduț;

– 25 gr de drojdie proaspătă;

– 100-120 gr de zahăr (sau după gust);

– 3 ouă;

– 70 gr de unt moale;

– 3 linguri de ulei;

– 120 gr de smântână fermentată 15-20%;

– ½ linguriță de sare;

– 1 gr de vanilie;

– 400-450 gr de făină;

– 70 gr de stafide (sau mai mult);

– 40 gr de fructe confiate (sau mai mult).

Pentru glazură:

– 1 linguriță de gelatină;

– 6 linguri de apă;

– 180 gr de zahăr;

– câteva picături de zeamă de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1. Fărâmițați drojdia în vasul cu lapte călduț, adăugați 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și amestecați cu telul.

Sfat. Cu drojdie proaspătă, cozonacul rămâne moale mai mult timp.

2. Adăugați 100 gr de făină cernută în prealabil, amestecați cu spatula, acoperiți maiaua cu folie alimentară și o dați la loc cald pentru aproximativ 30 de minute, până crește în volum de aproape 2 ori, la suprafață apar bule, iar mijlocul se lasă.

3. Adăugați zahărul rămas și sare în ouă, apoi bateți cu mixerul, până obțineți o compoziție pufoasă și deschisă la culoare.

4. Turnați compoziția de ouă în vasul cu maia, adăugați untul moale și ulei, apoi amestecați cu spatula.

5. Urmează să adăugați smântâna și să mai amestecați o dată.

6. Încorporați treptat făina cernută care a rămas și vanilia. Amestecați aluatul în vas și îl frământați cu o lingură de lemn, apoi cu mâinile unse cu ulei timp de aproximativ 15 minute, cât să obțineți un aluat nici dens, nici lichid și care practic nu se lipește de mâini.

Sfat. Puteți avea nevoie de o cantitate mai mare sau mai mică de făină, totul depinde de calitatea acesteia. Orientați-vă după consistența aluatului.

7. Transferați aluatul într-un vas uns cu ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați la dospit la loc cald, până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.

8. Adăugați în aluat fructele confiate și stafidele spălate și uscate preventiv, apoi amestecați bine, ajutându-vă cu o racletă de silicon.

Sfat. De asemenea, puteți folosi nuci mărunțite sau bucăți de caise uscate.

9. Acoperiți din nou aluatul cu folie și îl lăsați pentru încă 40 de minute.

10. Lucrați aluatul cu mâna unsă cu ulei și îl așezați în forme antiaderente unse cu ulei. Umpleți doar 1/3 din forme, pentru ca cozonacul să nu crească peste margini și să nu-și piardă forma.

Sfat. Noi am folosit forme cu diametrul de 18 cm, înălțimea 9 cm și diametrul de 16 cm, înălțimea 8 cm.

11. Acoperiți formele cu folie și lăsați aluatul la dospit, până crește în volum de 1,5-2 ori.

12. Coaceți cozonacii la cuptorul preîncălzit până la 180°С timp de 35 de minute și îi lăsați să se răcească complet.

Sfat. Dacă cozonacii sunt mari și înalți, atunci îi scoateți pe un prosop și îi așezați pe o parte, apoi îi mișcați periodic, ca să se răcească uniform și aluatul să rămână pufos, iar peste 30 de minute îi puteți așeza vertical.

13. După ce cozonacii se răcesc complet, pregătiți glazura. Amestecați gelatina cu 2 linguri de apă rece și o lăsați să se umfle timp de aproximativ 5 minute.

14. Într-o crăticioară, amestecați zahărul cu 4 linguri de apă, puneți vasul la foc mic și amestecați continuu, până se topește zahărul și compoziția ajunge până la punctul de fierbere.

15. La această etapă, puteți adăuga puțină zeamă de lămâie pentru un gust acrișor.

16. Adăugați gelatina în siropul de zahăr și amestecați foarte bine, cât să se topească complet gelatina.

17. Bateți compoziția cu mixerul, până devine pufoasă și albă. Glazura e gata când începe să devină densă, iar procesul durează aproximativ 3 minute.

Sfat. Deoarece glazura se întărește destul de repede, puneți cratița într-un vas cu apă fierbinte.

18. Acoperiți cozonacii cu un strat uniform de glazură caldă, îi decorați cu ornamente și îi lăsați să se răcească complet glazura.

Cozonacii au o aromă incredibil de gustoasă și festivă. Ei sunt gata să înfrumusețeze Sărbătoarea de Înviere a Domnului. Pe lângă faptul că sunt aspectuoși, cozonacii sunt delicioși și pufoși. Miezul este delicat, iar gustul său minunat este completat de stafide și fructe confiate. Glazura vă va bucura prin faptul că nu se lipește de mâini și nu se fărâmițează în timpul tăierii. Cozonacii pe bază de smântână sunt mai moi și mai fini, rămânând mult timp proaspeți. Iar aroma lor este pur și simplu de nedescris! Fie ca cozonacul dumneavoastră să fie cel mai gustos, cel mai festiv și cel mai memorabil!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!