Cozonaci „Cruffin” deosebit de gustoși și aspectuoși – moi, pufoși și cu o umplutură apetisantă de mac!

Astăzi vă voi împărtăși rețeta unui incomparabil cozonac cu umplutură din semințe de mac. Acesta are la bază un aluat delicios, moale și pufos, și conține foarte multe semințe de mac. Dacă nu vă place macul atât de tare, puteți reduce cantitatea de umplutură în jumătate. Îi puteți pregăti și cu scorțișoară sau cu stafide și fructe confiate. Încercați-i și dvs. Vă garantăm că vă veți îndrăgosti de ei din prima îmbucătură!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 355 g de făină;

– 110 ml de lapte;

– 1 ou;

– 2 gălbenușuri de ou;

– 20 g de drojdie proaspătă (sau 7 g de drojdie uscată);

– 75 g de zahăr tos;

– 10 g de zahăr vanilat;

– 40 g de unt;

– jumătate de linguriță de sare;

– jumătate de linguriță de coajă de portocală;

Pentru umplutura de mac:

– 200 g de semințe de mac;

– 70 g de zahăr tos;

– 1 albuș de ou;

– 200 ml de lapte;

– 60 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: dizolvați în lapte cald drojdia și 1 lingură de zahăr tos. Acoperiți vasul cu o folie alimentară și puneți amestecul într-un loc cald pentru 15 minute, astfel încât drojdia să-și facă efectul.

2. Între timp, cerneți făina într-un recipient separat. Adăugați sarea și amestecați.

3. În vasul pentru frământarea aluatului, spargeți oul, adăugați gălbenușurile, zahărul tos rămas, și zahărul vanilat. Bateți ingredientele cu ajutorul unui mixer pornit la viteză mare, până când vor căpăta o culoare albicioasă și se vor dubla în volum. Nouă ne-a luat aproximativ 7 minute.

4. Turnați compoziția de drojdie în bol. Adăugați coaja de portocală și amestecați cu spatula sau continuați să lucrați cu robotul de bucătărie (pornit la viteză medie), ca și noi.

5. Adăugați jumătate din cantitatea de făină și continuați să amestecați.

6. După omogenizare, adăugați și cea de-a doua parte. De asemenea, adăugați și untul topit. Continuați să amestecați aluatul până când nu va mai fi lipicios și moale. În final, ungeți-vă mâinile cu puțin ulei vegetal și mai frământați-l puțin, modelându-l în formă de bilă. Transferați-o într-un bol curat și uns cu ulei vegetal. Acoperiți-l cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 1,5 ore.

7. Între timp, pregătiți umplutura de mac: pentru aceasta, turnați semințele de mac, zahărul și laptele într-o cratiță. Amestecați, apoi puneți vasul pe foc mediu. Amestecând în continuu, aduceți ingredientele în punctul de fierbere. După aceasta, acoperiți cratița cu capac și lăsați umplutura să fiarbă la foc mic, până când se va evapora tot lichidul. Luați capacul și amestecați din când în când. La noi, întreg procesul a durat aproximativ 25 minute.

8. Turnați umplutura de mac în vasul unui blender și pasați-o cu el, până când va deveni omogenă, și mai puțin granulată. După aceasta, turnați-o într-un bol adânc și încorporați-o cu un albuș bătut de ou.

9. Când aluatul și-a dublat sau chiar triplat volumul, ungeți-vă palmele cu ulei vegetal și frământați-l un pic. După aceasta, modelați-l în formă de bilă și împărțiți-o în două părți egale. Ale noastre au câte 230 g fiecare. Acoperiți-le cu o folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe masă timp de 15-20 de minute.

10. Ungeți suprafața de lucru cu ulei vegetal. Luați o bilă de aluat și aplatizați-o cu degetele, dându-i o formă dreptunghiulară. Apoi întindeți-o cu sucitorul într-o foaie subțire. Cu cât o veți întinde mai tare și mai bine, cu atât mai stratificat va ieși cozonacul.

11. Ungeți foia obținută de aluat cu 30 g de unt moale.

12. Împărțiți umplutura de mac în jumătate și ungeți foaia cu o parte din aceasta, distribuind-o uniform cu o lingură. Lăsați câte 1 cm liber de la fiecare margine.

13. Rulați blatul obținut într-un rulou compact în formă de ruladă. Puteți să-i lipiți puțin marginea. Lăsați-l să stea sub folie timp de aproximativ 5 minute. Între timp, modelați și ce-l de-al doilea rulou.

14. Lăsând 2-3 cm liberi de la un capăt, tăiați rulourile în jumătate pe lungime. Acum, răsuciți o parte spre interior, în formă de spirală, astfel încât umplutura să se afle în interior. Apoi continuați prin a răsuci capătul rămas spre exterior, punându-l peste spirala deja formată la bază. Iar codița ascundeți-o în interiorul cozonacului. Iată ce trebuie să obțineți:

15. Puneți cozonacul în forma de hârtie. A noastră are diametrul de 9 cm, iar înălțimea am mărit-o cu ajutorul hârtiei de copt până la 15 cm. Aluatul trebuie să ocupe aproximativ jumătate din formă.

16. Modelați astfel și cel de-al doilea cozonac. Puneți-o pe o tavă, acoperiți-i cu o folie și mai lăsați-i timp de încă o oră să crească la cald.

17. Acum, îi puteți da la cuptor. Primele 13 minute, coaceți-i la temperatura de 200°C, după aceasta, mai coaceți-i timp de 25 minute la temperatura de 175°C. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea. Ea trebuie să iasă uscată din copturi.

18. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în poziție culcată să se răcească complet. După aceasta, îndepărtați forma și hârtia de copt.

19. Iată ce cozonaci drăguți și apetisanți am obținut noi! Pe lângă aspectul de milioane, aceștia sunt și foarte gustoși! Încercați și dvs. rețeta! Este foarte reușită!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!