Cozonaci „Cruffin” pufoși și moi – fără frământare îndelungată. Puteți folosi orice fel de umplutură doriți!

O rețetă impecabilă de cozonaci „Cruffin”, pe care îi vom prezenta în acest articol cu 4 feluri de umpluturi, astfel încât dvs. să aveți de unde alege.

INGREDIENTE:

– 300 ml = g de lapte;

– 150 g de zahăr tos;

– 33 g de drojdie proaspătă (11 g de drojdie uscată);

– 40 g de miere;

– 0,5 lingurițe de sare;

– 3 ouă medii;

– esență de vanilie (după gust);

– sucul (60 g) și coaja de la o portocală;

– 650 g de făină + 200 g făină;

– 120 g de unt;

100 g de umplutură pentru fiecare cozonac:

– 50 g de semințe de mac + 100 ml de lapte + 20 g de zahăr tos + vișine;

– 80 g de caise uscate + 20 g de suc și coajă de lămâie;

– 40 g de ciocolată + 30 g de fistic + 30 g de merișoare;

– 120 g de lapte condensat + 80 g de miez de nuci;

– câte 20 g de unt pentru fiecare cozonac.

*Din cantitatea indicată de ingrediente, noi am obținut 1700 g de aluat – 5 cozonaci a câte 340 g fiecare.

*Toate ingredientele trebuie să fie de temperatura camerei, iar laptele – cald.

MOD DE PREPARARE:

1. În primul rând, pregătiți maiaua: pentru aceasta, adăugați o lingură de zahăr tos și drojdia aleasă într-un recipient cu puțin lapte cald. Amestecați foarte bine, apoi adăugați 2 linguri de făină, mai amestecați puțin și lăsați drojdia să se activeze timp de 10 minute.

*Toate ingredientele pentru maia se iau din cantitatea totală indicată.

2. În bolul pentru frământarea aluatului, turnați laptele rămas, zahărul, sarea, esența de vanilie, mierea, ouăle, coaja și sucul de la o portocală. Omogenizați ingredientele cu ajutorul unui tel. Însă nu le bateți tare, doar amestecați-le.

3. Peste 10 minute, când drojdia deja s-a activat, adăugați-o în bol și amestecați.

4. Acum, începeți să adăugați câte puțină făină și să amestecați aluatul cu ajutorul telului. Noi am adăugat 650 g de făină. Acesta va ieși destul de lichid și lipicios. Lăsați-l pe masă timp de 10-15 minute să se „odihnească”.

5. Acum, adăugați untul moale în aluat și amestecați totul deja cu mâna. În final, adăugați încă 100 g de făină și continuați să frământați aluatul până la omogenizare. Acesta o să fie încă moale, dar nu vă speriați, așa trebuie să fie. Adunați tot aluatul de pe pereții bolului cu o racletă, apoi ungeți suprafața acestuia cu ulei vegetal. Acoperiți bolul cu o folie alimentară, faceți o găurică în ea cu o țepușă de lemn, puneți și un prosop curat deasupra, apoi lăsați aluatul să dospească timp de 40-60 de minute într-un loc cald. Noi îl vom pune în cuptorul încălzit până la 35-40°C.

6. Iată cum arată aluatul nostru peste 50 de minute:

7. Îndepărtați folia alimentară și mai frământați aluatul timp de câteva minute cu acele 100 g de făină rămasă. La această etapă, el va deveni și mai dens și va începe să-și mențină forma mai bine. Modelați-l din nou în formă de bilă, ungeți-l cu ulei vegetal și mai lăsați-l să dospească la cald timp de 40-50 de minute.

8. Între timp, puteți pregăti formele pentru cozonaci. Ale noastre au diametrul de 11 cm însă sunt prea joase, așa că le vom adăuga înălțime cu ajutorul hârtiei de copt.

9. De asemenea, pregătiți totul pentru umplutură. În cazul umpluturii de mac, noi am fiert semințele cu lapte și zahăr timp de 5 minute, astfel încât tot lichidul să se evaporeze. Și din motiv că a ieșit lipicios, am adăugat 20 g de unt în el și l-am amestecat. De asemenea, am adăugat și vișinele deshidratate.

10. Pentru cea de-a doua umplutură, vom folosi lapte condensat fiert și migdale. Vom face doi cozonaci cu această umplutură, de aceea, am luat o porție dublă de ingrediente. Migdalele le-am mărunțit cu ajutorul unui robot de bucătărie.

11. Pentru cea de-a treia umplutură avem ciocolată neagră răzuită, merișoare și fistic mărunțit cu blenderul.

12. Iar cea de-a patra umplutură va fi compusă din caise uscate și coajă de lămâie. Am pus caisele în vasul blenderului împreună cu coaja și am adăugat un pic de suc de lămâie. Apoi am mărunțit totul împreună.

13. Aluatul nostru a dospit de minune. Este foarte moale și aerat. Frământați-l un pic, ca să iasă tot aerul din el și veți putea observa că nu se mai lipește de mâini.

14. Transferați-l pe suprafața de lucru și, lucrând cu mâinile unse cu ulei vegetal, împărți-l în cinci părți egale, modelându-le în formă de bile.

15. Luați câte o bilă de aluat și întindeți-o cu degetele într-un blat de formă dreptunghiulară. Ungeți-l cu unt și adăugați umplutura aleasă pe suprafața acestuia. Apoi rulați blatul în formă de rulou.

16. Tăiați ruloul obținut în jumătate pe lungime, lăsând câțiva centimetri liberi de la un capăt. Pentru aceasta, cel mai bine este să folosiți un cuțit pentru pizza. Rulați fiecare parte în formă de spirală, cu secțiunea spre exterior, și care vă pare mai frumoasă, ridicați-o deasupra.

17. Modelați toți cozonacii în acest fel și puneți-i în formele de hârtie.

După aceasta, mai lăsați-i să crească timp de 30 de minute.

18. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 170°C, timp de aproximativ 40 de minute. Timpul de coacere poate varia, în funcție de caracteristicile cuptorului dvs. De asemenea, nu uitați că în primele 30 de minute, nu trebuie să deschideți ușa cuptorului, deoarece vor scădea în volum și nu vor mai crește înapoi.

19. Cozonacii noștri sunt gata! Uitați-vă cât sunt de frumoși! Alegeți umplutura care v-a plăcut și încercați și dvs. această rețetă! Este foarte reușită!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!