Cozonaci de Paște – cel mai gustos cozonac, care vă va reuși întotdeauna!

Cozonacii după această rețetă sunt dulci, gustoși și rămân proaspeți mult timp. Miezul este aromat și fibros, literalmente se topește în gură!

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

– 1 kg de făină;

– 250 gr de zahăr;

– 250 gr de unt;

– 300 ml de lapte;

– 120 gr de smântână fermentată;

– 3 ouă;

– 1 linguriță de turmeric;

– 100 gr de fructe confiate;

– 150 gr de stafide;

– 1 linguriță de sare;

– 13 gr de drojdie;

– vanilie.

Pentru glazură:

– 2 albușuri;

– 170 gr de zahăr pudră;

– 1 linguriță de zeamă de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un vas, adăugați 3 linguri cu vârf de făină (din cantitatea totală), drojdie, 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală), turnați laptele cald (aproximativ 30°С) și amestecați cu telul, până la omogenizare.

2. Acoperiți vasul cu folie alimentară și dați-l la loc cald.

3. Amestecați untul cu ½ linguriță de sare și zahăr.

4. Luați 2 ouă și separați albușurile (le dați la frigider) de gălbenușuri, adăugați 1 ou în vasul cu gălbenușuri și le transferați în compoziția de unt. Amestecați din nou cu telul.

5. Adăugați smântâna și amestecați bine.

6. Combinați făina cernută cu turmeric și vanilie. Faceți o adâncitură și adăugați în ea compoziția de unt.

7. Adăugați maiaua și frământați un aluat foarte moale și elastic. De îndată ce aluatul încetează să se mai lipească de mâini, îl ridicați în sus și îl loviți de câteva ori de masă. Astfel, aluatul își schimbă rapid structura și devine mai neted și mai plăcut la atingere.

8. Rotunjiți aluatul, îl așezați în vasul uns cu ulei, îl acoperiți cu alt vas, apoi cu un prosop și îl dați la loc cald, până crește în volum de 3 ori.

9. Între timp, tăiați fructele confiate bucăți mici. Peste stafide, turnați apă clocotită, le țineți puțin, apoi le spălați bine și le uscați cu prosoape de hârtie.

10. Ungeți formele de hârtie cu unt moale.

11. Lucrați aluatul, îl transferați pe suprafața de lucru, modelați un blat, repartizați stafidele și fructele confiate, apoi frământați aluatul, astfel încât să încorporați bine stafidele și fructele confiate în aluat.

12. Acoperiți din nou aluatul cu un vas și cu prosop și îl lăsați timp de încă 30 de minute la loc cald, cât să-și dubleze volumul.

13. Modelați un baton, rupeți bucăți de aluat, le rotunjiți și le așezați în formele pregătite. Noi am obținut 2 cozonaci mari și 3 medii.

14. Transferați formele pe tava de copt, le acoperiți cu prosop și le lăsați pentru încă aproximativ 20 de minute.

15. La baza cuptorului, așezați un vas cu puțină apă, apoi dați tava și coaceți cozonacii la temperatura de 180°С timp de 40-45 de minute.

16. Scoateți cozonacii fierbinți din forme și îi lăsați să se răcească complet, așezându-i orizontal și întorcându-i periodic pe cealaltă parte.

17. Bateți puțin albușurile reci, apoi adăugați porții mici de zahăr pudră și continuați să mixați. Trebuie să obțineți o bezea nu foarte densă.

18. Adăugați zeama de lămâie și continuați să amestecați mixerul. Zeama de lămâie face glazura mai lucioasă și îi permite să se usuce mai rapid.

19. Înmuiați cozonacii în glazură și decorați-i cu ornamente.

Cozonacii sunt moi și se taie ușor. Au o structură și un gust deosebit, devenind tot mai delicioși pe zi ce trece! Rămân pufoși și proaspeți mult timp. Această rețetă niciodată nu vă va dezamăgi!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!