Cozonaci delicioși cu nuci, stafide și pudră de cacao. O rețetă simplă, dedicată gospodinelor foarte ocupate!

Vreți să învățați să pregătiți cozonaci delicioși, dar nu doriți să pierdeți mult timp cu frământatul aluatului? Astăzi vă vom povesti cum se gătesc cozonacii cu nuci, stafide și pudră de cacao, al căror aluat nu trebuie frământat îndelung. Ingredientele indicate în rețetă sunt suficiente pentru obținerea a 2 cozonaci pufoși!

INGREDIENTE:
Pentru aluat:

-un kg de făină;

-600 ml de lapte cald;

-250 g de zahăr;

-200 g de unt;

-2 plicuri de drojdie uscată;

-6 gălbenușuri de ouă;

-200 g de stafide;

-o linguriță de extract de vanilie;

-o linguriță de esență de rom;

-coajă de portocală și lămâie;

-½ linguriță de sare.

Pentru umplutură:

-6 albușuri de ouă;

-600 g de nuci măcinate;

-4 linguri de pudră de cacao;

-200 g de zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:
1.Pregătiți aluatul: dizolvați drojdia și 2 linguri de zahăr în laptele cald. Lăsați-le să se odihnească timp de aproximativ 20 minute.

2.După aceasta adăugați zahărul rămas, gălbenușurile de ouă, extractul de vanilie, esența de rom, coaja de citrice, untul topit și sarea.

3.Adăugați treptat făina cernută și stafidele, amestecând până veți obține un aluat omogen și elastic (aproximativ 5 minute). Puneți-l într-un vas mare și dați-l la frigider peste noapte sau pentru 24 ore.

4.Scoateți aluatul din frigider cu 30-50 minute înainte de coacere.

5.Pregătiți umplutura: bateți albușurile de ouă (fără zahăr și alte adaosuri) până veți obține o spumă pufoasă. Adăugați nucile măcinate, pudra de cacao și zahărul pudră.

6.Divizați aluatul în 4 bucăți egale.

7.Ungeți tăvile de copt cu unt.

8.Luați două bucăți de aluat și întindeți-le cu sucitorul sub formă de dreptunghi. Ungeți-le cu jumătate de umplutură. Rulați fiecare bucată de aluat sub formă de ruladă, după care împletiți-le între ele. Lipiți capetele cozonacului obținut și ungeți-le cu unt topit. Puneți-l în tavă.

9.Procedați similar cu celelalte două bucăți de aluat și umplutura rămasă.

10.Ungeți cozonacii cu amestecul obținut dintr-un gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte.

11.Lăsați-i să se odihnească timp de 60 minute, până își vor dubla volumul. Apoi ungeți-i încă o dată cu gălbenuș bătut, presărați-i cu zahăr și coaceți-i timp de 40-45 minute la 170°C. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!